De verschillende vormen van peelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Ok, wie wil er nu niet een gladde stralende huid? Peelen is een snelle en gemakkelijke techniek om wat dat betreft een instant gratification te krijgen. Maar met zoveel verschillende peelings op de markt kan het lastig kiezen zijn. Bovendien kunnen peelings ook soms meer kwaad dan goed doen. De juiste peeling kiezen voor jouw huid is dan ook superbelangrijk! Let’s dive in to it!

Mechanische peelings

Met een mechanische peeling zorgt een schurend instrument voor het verwijderen van dode huidcellen. Dit kan bijvoorbeeld een scrub, scrubhandschoen, borstel of microdermabrasietoestel zijn.

Deze methode is minder geschikt voor een gevoelige huid. De schurende elementen kunnen immers microscopische wondjes veroorzaken in je huidbarrière. Hierdoor kan een gevoelige huid dus nog gevoeliger en droger worden.

Chemische peelings

Hieronder valt elke peeling waarbij we geen gebruik maken van een schurend element. Een bepaalde stof zorgt er hier voor dat de huidvernieuwing gestimuleerd wordt. Bovendien kunnen ze nog andere effecten hebben op de huid buiten enkel en alleen het huidoppervlak glad maken. Ook hier zijn weer ontzettend veel vormen, maten en concentraties!

AHA’s of alfahydroxyzuren

AHA’s zijn zuren die gewonnen worden uit natuurlijke bronen zoals papaya, lemoen, suikerriet,… Ze peelen het huidoppervlak, maar helpen ook in het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en zonneschade. Glycolzuur, lactaatzuur, citroenzuur en amandelzuur zijn de meest gebruikte AHA’s.

BHA’s of betahydroxyzuren

Salicylzuur valt onder de BHA’s. Dit is een vetoplosbaar zuur, waardoor het gemakkelijk de porie kan binnen dringen. Hier wordt de binnenkant van de porie gezuiverd, maar ook het huidoppervlak. BHA’s zijn dus ideaal als je last hebt van verstopte poriën!

PHA’s of polyhydroxyzuren

Een extreem zachte vorm van chemische exfoliatie. PHA’s zijn vergelijkbaar met AHA’s maar hebben een grotere moleculaire structuur. Hierdoor dringen ze trager en gelijkmatiger de huid in en wordt de kans op een gevoelige reactie herleid tot een minimum. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor een gevoelige huid. De meest voorkomende PHA’s zijn gluconolactone en lactobionzuur.

Enzymes

Last but not least: enzymes! Enzymes zijn geweldig omdat ze ook weer door quasi iedereen gebruikt kunnen worden. Ze “weken” als het ware dode huidcellen los, en doen dus enkel dat. De kans op te veel peelen is bij deze dus verwaarloosbaar. Bovendien hebben ze een ongelooflijk gladmakend en hydraterend effect!

Welke peeling is jouw favoriet? Of heb je na het lezen misschien zin gekregen om jouw peeling match made in heaven te ontdekken? Ik help je graag in je zoektocht! Boek gemakkelijk online een gratis huidanalyse!

Eén antwoord op “De verschillende vormen van peelen”

Reacties zijn gesloten.