Geschatte leestijd: 3 minuten
Je hebt het ongetwijfeld al eens gehoord. Regelmatig zou je je huidverzorging moeten aanpassen omdat er anders gewenning optreedt en je producten niet meer effectief zouden zijn. Maar wat is eigenlijk de wetenschap achter deze uitspraak?
Je huid went niet aan werkstoffen
Als je wetenschappelijk onderbouwde ingrediënten gebruikt zal de doeltreffendheid zéker niet afnemen. Sterker nog.. Stel je voor dat je mooi resultaat hebt geboekt op die rimpeltjes dankzij retinol. Je hebt je gebruik opgebouwd, en je ziet na even volharding eindelijk de resultaten. Kan je raden wat er zou gebeuren als je nu stopt met retinol? Juist! Je resultaat zal terug naar af gaan. Logisch als je er over nadenkt. Niets is permanent. Zelfs na bijvoorbeeld een facelift begint de zwaartekracht terug zijn werk te doen, de veroudering zet gewoon door.
Je huid went wél aan bepaalde vulmiddelen en emulgatoren
En dit noem ik het zogenaamde “lippenbalsem effect”. Op korte termijn heb je er baat bij, maar op lange termijn wordt je huid lui. Zo lui zelfs dat je compleet afhankelijk wordt van het product. Dit effect treedt op als een product in feite je huid toedekt in plaats van de werkstoffen te voorzien waardoor je huid zich zelf gezonder kan gedragen.
Ook bepaalde emulgatoren (stoffen die er voor zorgen dat je crème niet schift) kunnen een verslavend effect teweeg brengen. Emulgatoren van mindere kwaliteit hebben het gekende effect dat ze je barrièrefunctie aantasten. Die huidbarrière zorgt er voor dat je huid zélf vocht kan vasthouden. Hoe langer je het product gebruik, hoe zwakker je barrière wordt, en hoe afhankelijker je wordt van de crème om een comfortabel gevoel te behouden.
Van deze producten “afkicken” is niet altijd gemakkelijk, maar zeker noodzakelijk als je je wil focussen op échte huidverbetering.
Wanneer moet je dan wel van verzorging switchen
Heel simpel: wanneer de noden van je huid veranderen. Zo treedt er bij een lage luchtvochtigheid dikwijls een ceramidetekort op in je huid. Ceramides zorgen er mee voor dat je huid voldoende vocht kan vasthouden. Als dit het geval is, kan het interessant zijn om de texturen van je producten wat aan te passen en het ceramidetekort aan te vullen. Maar dit houdt uiteraard niet in dat de werkstoffen (zoals bijvoorbeeld retinol) omgegooid moeten worden. Zie het als een kwestie van de juiste werkstoffen, in de juiste formulering, bij de juiste huid, op de juiste moment te gebruiken (dit is trouwens wat mijn job zo boeiend maakt). Want, kort door de bocht daalt de luchtvochtigheid naarmate het kouder wordt. Maar airco, verwarming etc kunnen dit ook veroorzaken. Gooi daar nog bij in de mix de hoeveelheid wind, UV, werkomgeving, stress, algemene levensstijl enzovoort, en dan zie je dat productadvies écht wel persoonlijk moet zijn!
Ben jij benieuwd waar jouw huid nu echt baat bij zou hebben? Maak dan eens een afspraak voor een gratis huidanalyse! Boek deze heel eenvoudig online!