Geschatte leestijd: 4 minuten
In een wereld waarin we niet planet friendly en vegan genoeg kunnen zijn, durven we soms wel eens vergeten dat je huid een orgaan is. En dat orgaan heeft een belangrijke functie! Je huid helpt immers mee je lichaamstemperatuur regelen en beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Niet zo onbelangrijk dus! Voor we blind op een ideologische vegan kar springen (niets op tegen by the way), wil ik je er even op attent maken dat er toch nog andere belangrijke dingen zijn, waarmee we ook best rekening houden! Benieuwd? Read on!
Je huid absorbeert wat je smeert
En dat kan zelfs tot in je bloedbaan gaan. Hoe zouden nicotinepleisters anders bijvoorbeeld kunnen werken? Of die spierzalf? Daarom moet je dus opletten wàt je smeert. Niet alles wat natuurlijk is, is ook vriendelijk voor je snoet. Lavendelolie bijvoorbeeld is dan wel natuurlijk en vegan, het verhoogt ook de kans op pigmentvlekken in combinatie met zonblootstelling. Er zomaar vanuit gaan dat een bioproduct ook automatisch gezond is voor je huid, is dus helaas te simpel gesteld.
Huidverzorging moet bij je huidtype passen
En laat nu net dàt de uitdaging zijn! De meeste mensen maken immers fouten in de basis van hun skincare. Daarmee bedoel ik dat ze bijvoorbeeld een te rijke crème gebruiken voor hun huidtype, of juist te agressief reinigen waardoor de huid droog wordt. Of het gebruikte product nu natuurlijk is of niet maakt verder geen verschil als de basisformulering geen match is. Hulp nodig bij het vinden van de juiste producten voor je huid? Maak dan eens een afspraak voor een gratis huidanalyse!
Natuurlijk wil niet noodzakelijk duurzaam zeggen
Als we bijvoorbeeld kijken naar de vele aloë vera plantages wereldwijd die de aarde uitputten, zeg ik genoeg. Natuurlijk? Ja. Sustainable? Helaas. Gelukkig is hiervoor nu het B Corp certificaat dat bedrijven in de picture zet die next level gaan in het planet friendly verhaal. Zo worden de producten van [ comfort zone ] ook volledig geproduceerd met hernieuwbare energie, en wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd met herbossingsprojecten. Heb je trouwens al van de “plastic neutral” certificering van plasticbank gehoord? Ook hier loopt [ comfort zone ] weer een stapje voor. Zo zorgen ze ervoor dat er even veel plastiek uit de oceaan en milieu gehaald zal worden, als wat ze dit jaar verkopen.
Vegan is soms niet wat het lijkt
Weet je nog dat vroeger de regel was dat “natuurlijke” make-up borstels beter waren dan synthetische? Die natuurlijke borstels worden gemaakt van dierenharen, en volgens de vegan regels is dat niet ok (los van het feit of het dier hiervoor nu wel of niet moet sterven). Hoe bekijk je nu de “vegan” borstels als je weet dat het gewoon een ander woord is voor synthetisch? Ik wil hier natuurlijk niemand veroordelen, maar waar synthetisch overkomt als minderwaardig, hebben de meeste mensen een andere emotionele respons op “vegan”. Probeer dus ook altijd na te denken of je niet in een marketingtruc trapt!
100% natuurlijk bestaat niet
Anders zou je crème na enkele dagen niet zo fris meer zijn. Je hebt op zijn minst een conserveringsmiddel nodig om te voorkomen dat je bacteriën en schimmels gaat kweken in je producten. En conserveringsmiddelen heb ik nog nooit aan de bomen zien groeien 😉 Dikwijls gaan mensen ook op zoek naar “natuurlijke” producten omdat ze bijvoorbeeld geen siliconen en dergelijke willen smeren. Je goed recht natuurlijk, maar onthoud dat je je beter focust op wat je wél wilt qua werkstoffen. Geloof me, producten die reclame maken met wat er niét in de formulering zit, maken je huid vaak ook niet bijzonder gelukkig. Streven naar een zo natuurlijk mogelijk product is mooi, maar helaas dus in de praktijk niet volledig doenbaar.
Zo, dit was weer een hele boterham. Heb je nog vragen? Always happy to help! Een afspraak maken kan je gemakkelijk online via deze link!