Gerstekorrels / milia

Gerstekorrels of milia zijn kleine witte harde bobbeltjes op de huid die ontstaan wanneer er keratine vast komt te zitten onder het huidoppervlak. Hoewel ze absoluut niet schadelijk zijn, vinden veel mensen ze cosmetisch storend, vooral wanneer ze in clusters rond de oogcontour, jukbeenderen en wangen voorkomen. Als gerstekorrels een soort van permanent probleem worden, is het raadzaam om eerst een huidanalyse te laten doen. Zo kunnen we samen de oorzaak achterhalen en het ontstaan van nieuwe milia voorkomen.

Milia verwijderen

Het verwijderen van gerstekorrels is een eenvoudig proces dat meestal niet pijnlijk is. Dit doen we standaard bij elke gelaatsverzorging (behalve de express behandeling). Het proces omvat het zachtjes openprikken van de gerstekorrel met een steriel naaldje, zodat het keratinepropje er vervolgens gemakkelijk uitgeduwd kan worden. Het is echter belangrijk om niet zelf te proberen gerstekorrels te verwijderen door erop te duwen, omdat dit de huid kan beschadigen en littekens kan veroorzaken.

Milia voorkomen

Als je last hebt van gerstekorrels, is het belangrijk om je huid goed te reinigen en te hydrateren. Een milde exfoliërende reiniger kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het voorkomen van de ophoping van keratine. Verder kan het vermijden van zware, occlusieve crèmes en producten op oliebasis ook helpen om milia te voorkomen.

Als de gerstekorrels rond de ogen zitten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwijderen ervan. Dit gebied is zeer gevoelig en kan gemakkelijk beschadigd raken. Het is daarom het beste om het verwijderen van milia rond de ogen over te laten aan een professional.

Kortom, gerstekorrels zijn over het algemeen een onschadelijk, cosmetisch probleem dat we eenvoudig kunnen verwijderen. Het is echter belangrijk om de oorzaak van milia te achterhalen om de vorming van nieuwe milia te voorkomen. Een goede reiniging en hydratatie van de huid kan ook helpen bij het voorkomen van gerstekorrels.

We zien echter dikwijls dat gerstekorrels gepaard gaan met een droge huid of met een gevoelige huid. Daarom zetten we dikwijls volgende behandelingen in:
Hydramemory
Recover Touch
Remedy