Pigmentvlekken behandelen in de zomer

pigmentvlekken behandelen in de zomer

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een week geleden kreeg ik ineens gezelschap van een pigmentvlek in het midden van mijn voorhoofd. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik ondervond dus zelf waarom mensen pigmentvlekken omschrijven als “vervelender dan een rimpel”. En meteen ondervond ik ook dat de uitleg “we kunnen dit behandelen na de zomer” mij zeker niet blijer maakte. Hoewel de zomer niet de meest ideale periode is om pigmentvlekken all the way aan te pakken, zijn er gelukkig toch dingen die je kan doen om ze minder prominent te maken. Natuurlijk hebben niet alle pigmentvlekken dezelfde oorzaak, en ze volledig aanpakken is iets wat pas in het najaar terug kan. Maar vandaag deel ik graag met je enkele dingen die àlle pigmentvlekken gemeenschappelijk hebben, en wat je er nù aan kan doen op een veilige manier!

Stap 1: sunblock

Sunblock is your new best friend! En die gebruik je best héél consequent. Dat wil zeggen elke dag (ook als het regent), en dat je bij zonblootstelling minstens om de 2uur opnieuw smeert. De waarom is heel simpel. Als je huid geen prikkel van UV licht meer krijgt, wordt de aanmaak van pigment niet meer gestimuleerd. Natuurlijk beschermt geen enkel product 100%, en zal je huid toch nog een beetje geprikkeld worden. Daarom dat de volgende stappen ook nog belangrijk zijn. Als je dit consequent doet zal je dus ook niet meer echt bruinen van de zon. Maar helaas is er hier geen in between. Als je van je pigmentvlekken af wil zal je enkel nog een zongebruinde huid mogen krijgen van een goede bruinen zonder zon.

Stap 2: tyrosinase afremmen

Tyrosinase is het enzym dat je pigmentcellen stimuleert om pigment aan te maken. Het is dus belangrijk dat we hier ook op inspelen. Want ook al smeer je consequent sunblock, je kan nooit àlle UV stralen blokkeren. Uiteindelijk zal je huid dus toch nog (weliswaar minder) geprikkeld worden. Omdat tyrosinase een oxiderende atmosfeer nodig heeft, zijn antioxidanten heel belangrijk om dit beestje te temmen! In het najaar kunnen we ook zogenaamde tyrosinase inhibitors gebruiken die krachtiger zijn, maar omdat deze de zongevoeligheid van je huid verhogen zijn ze nu helaas een no-go.

Stap 3: pigmentoverdracht verminderen

Wat velen niet weten is dat de pigmentkorrels die door je pigmentcel aangemaakt worden in feite kleurloos zijn. Ze verkleuren immers pas als ze overgedragen worden naar je andere huidcellen. Daarom is het ook belangrijk dat we inspelen op de overdracht van pigment door middel van peptides. Want als de pigmentkorrel zich niet in de huidcellen nestelt, vindt er dus geen verkleuring plaats!

Stap 4: pigment verhelderen

Tot slot nog onze laatste stap: het pigment dat toch nog aangemaakt en overgedragen is verhelderen. Hiervoor is vitamine C een veilige optie in de zomer! Vitamine C verheldert immers overmatig pigment, én maakt de huid ook weerbaarder tegen UV licht!

Good to know

Alle 4 deze stappen zijn dus helaas niet 100% waterdicht. Maar als je ze consequent toepast zou je deze zomer al verschil moeten merken aan je huid. Onthou bovendien dat als je tijdens de zonnige maanden er al voor kan zorgen dat je pigmentvlekken niet erger worden, je eigenlijk al aan het winnen bent! Vergeet ook niet dat alle producten moeten matchen met je huidtype. Heb je hulp nodig bij je zoektocht? Kom dan eens langs voor een gratis huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!

Geeft een dagcrème of foundation met SPF genoeg bescherming?

spf fdt dagcrème

We houden allemaal van multitaskers die het leven eenvoudiger maken, niet? En we weten ook allemaal hoe belangrijk het is om onze huid te beschermen tegen UV licht. Als je me kent dan weet je dat het mijn persoonlijke missie is om iedereen te informeren over het belang van (dagelijkse) zonbescherming. En omdat je dit niet enkel van mij hoort maar letterlijk overal, zal je me ondertussen ook wel geloven. Die multitaskende dagcrème of foundation met SPF lijkt dus een slimme aankoop: snel en makkelijk. Maar geven deze producten ook werkelijk alle bescherming die je nodig hebt? Stay tuned, want er is wel degelijk een reden waarom ze niet het label van “zonnecrème” dragen!

Wat is een goede zonbescherming?

Een goede zonbescherming beschermt je huid tegen UVA licht (waar je van veroudert), UVB licht (waar je van verbrandt, uitgedrukt met een SPF-waarde) en tegen foto-oxidatieve schade door de warmte en vrije radicalen van de zon (door middel van anti oxidanten). Je ziet dus dat de bescherming uitgedrukt met SPF maar een fractie is van de bescherming die een goed geformuleerde zonnecrème biedt.

De SPF waarde wil dus niet alles zeggen

Zeker als je optimaal beschermd wil zijn tegen de verouderende effecten van de zon, zijn de UVA bescherming en antioxidanten een absolute must. Als dit niet specifiek vermeld staat op het product kan je er dus in feite vanuit gaan dat deze er ook niet in zitten. Die dagcrème met bijvoorbeeld een SPF30 zal je dus wel beschermen tegen verbranden, maar niet tegen de rest. Akkoord, een beetje bescherming is beter dan geen bescherming, maar we willen allemaal het beste voor onze huid, toch?

En er zit nog een addertje onder het gras

Die bescherming tegen het verbranden is er enkel als je voldoende smeert van het product én dit ook om de 2u opnieuw aanbrengt bij zonblootstelling. Gewoon ’s morgens je dagcrème smeren en denken dat je tegen de middag (als de UV index het hoogst is) nog beschermd bent is dus wat wishful thinking helaas! Zeker als het om een foundation gaat is de kans dat je voldoende smeert én ook nog in laagjes gaat werken zeer klein, anders zou je er heel snel bij lopen alsof je een masker draagt.

Bij combinatieproducten boet je trouwens altijd ergens op in

En dat komt omdat een crème niet enkel uit werkstoffen bestaat. Tijdens de productformulering moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden. In de praktijk wil dit zeggen dat je ofwel een goed geformuleerde crème hebt die vol voedende, herstellende en hydraterende bestanddelen zit, ofwel een stabiele zonnecrème. Bij een combinatieproduct heb je dus ofwel geen stabiele zonnefilter, ofwel quasi geen actieve ingrediënten, of nog erger: onvoldoende van beiden!

Concreet

Kies best een crème met de juiste werkstoffen in de juiste formulering voor jouw huid, en breng hierover een zonbescherming aan in een textuur die ook past bij jou. Als deze verschillende laagjes matchen bij jouw uniek huidbeeld, dan voelt dit écht niet vettig of oncomfortabel aan, beloofd! Heb jij jouw skincare match made in heaven nog niet gevonden? Maak dan eens een afspraak voor een gratis huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!

Beginnend haarverlies? Probeer dan dit!

beginnend haarverlies

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het moment waarop ik ontdekte dat mijn haarlijn achteruit ging, voelde ingrijpender aan dan die eerste grijze spriet, of dat eerste rimpeltje. Gelukkig wist ik van het bestaan van verschillende zaken af die je (als je er op tijd mee begint) nog kunnen helpen! Maar toen ik hierover praatte met verschillende mensen, kwam ik tot de vaststelling dat deze dingen die voor mij common sense zijn, voor anderen totaal onbekend waren. Dus voor je denkt dat je best begint te sparen voor die (in jouw ogen) onvermijdelijke haartransplantatie, misschien eerst even deze blog lezen 😉

Vertraag je beginnend haarverlies door op een zijden kussensloop te slapen

Een zijden kussensloop geeft geen wrijving met je haar in tegenstelling tot een katoenen exemplaar. Hierdoor blijven er minder haren hangen in je kussen, want zijde voorkomt haaruitval die perfect vermeden kan worden. Zijde heeft ook hydraterende eigenschappen waardoor je haar kwalitatiever blijft.

SilkSolutions 25 momme moerbijzijde kussensloop tegen slaaprimpels
SilkSolutions 25 momme moerbijzijde kussensloop tegen haarverlies

Neem haarsupplementen beginnend haarverlies

Hierdoor ben je er zeker van dat je haarwortels de nodige bouwstenen hebben om gezonde haren aan te maken. De inname van extra biotine en zink zullen immers bijdragen aan dikker en gezonder haar. Selenium zorgt dan weer voor sterker haar. Ik ben fan van de Hair & Skin Gummies van Pro Aesthetics omdat hier al deze bouwstenen in zitten, én zelfs nog extra collageen en vitaminen voor de huid. De gummies smaken verrassend lekker, en het voelt aan alsof je een beetje aan het snoepen bent!

Hair & Skin Gummies voor voller haar
Hair & Skin Gummies voor voller haar

Smeer 2x per dag minoxidil

Ok, hiervoor moet je eerst even een voorschrift halen bij je huisarts. Minoxidil is een middel dat je lokaal aanbrengt en wat de doorbloeding stimuleert. Zo ben je zeker dat je haarfollikels goed doorbloed worden, en dat alle voedingsstoffen die je net extra hebt ingenomen op de juiste plaats belanden! Zeker bij beginnend haarverlies een must om in je dagelijkse verzorging te implementeren!

Stimuleer je haarfollikels bij beginnend haarverlies

En een van de beste manieren die ik ken om dit te doen is door middel van microneedling. Microneedling zorgt voor de aanmaak van groeifactoren. Hierdoor kunnen sommige haarfollikels die nog maar net in slaap zijn gevallen terug wakker worden. Ook zorgt het er voor dat je actieve haarfollikels actiever blijven. Natuurlijk heeft het stimuleren van de hoofdhuid pas zin als je alle voorgaande puntjes ook toepast. Het heeft immers geen zin om deze behandelingen te doen als je haarzakjes vervolgens niet de juiste bouwstenen krijgen en goed doorbloed blijven.

By the way, no promises

Haarverlies kan immers verschillende oorzaken hebben en bij de ene persoon anders verlopen dan bij de andere. Ik heb gelukkig goed resultaat met het toepassen van deze tips bij mezelf. Toch wil ik nog eens herhalen dat ik echt met dit alles gestart ben bij de allereerste tekenen van haaruitval, maar proberen kan nooit geen kwaad of course!

Saboteert je reiniger je huidverzorging?

gezichtsreiniging

Geschatte leestijd: 2 minuten

De eerste (en jammer genoeg meest negeerde) stap in huidverzorging is reinigen. Sommige mensen spenderen uren in hun zoektocht naar de laatste nieuwe hightech crèmes en serums, en geven hier ook veel geld aan, maar gaan slordig om met hun reiniging.

Een juiste gezichtsreiniging is belangrijker dan je misschien denkt. In feite is een verkeerde reiniger vaak de oorzaak van veel huidproblemen. Geen enkele crème of serum kan immers een verkeerd gereinigd gelaat aanpakken.

Waarom en wanneer je reiniging gebruiken

Een gezichtsreiniger dient niet enkel om make-up te verwijderen. Het verwijdert ook stofdeeltjes, talg, dode huidcellen en zelfs luchtverontreiniging van de huid. Daarom dien je het àltijd te gebruiken alvorens je ook maar iets smeert op je gelaat. ’s Morgens en ’s avonds dus!

Welke soort reiniging moet ik gebruiken

Je cleanser is zo veel meer dan enkel een zeepje, het is eigenlijk je eerste stap om je huid al te behandelen. De juiste reiniger zal je huid veel voordelen geven. Net zoals dat de verkeerde reiniger voor puistjes kan zorgen, de natuurlijke huidbarrière kan strippen, en je huid gevoeliger of droger kan maken.

Lastig om er zo een pasklaar antwoord op te geven dus. Kort door de bocht wordt immers altijd gezegd dat een vettere huid moet reinigen met een gel of mousse, terwijl een droge huid best reinigt met een melk of olie.

Maar wat als ik je nu vertel dat ik in sommige gevallen mensen met puistjes adviseer om te reinigen met een olie (en dat dit fenomenaal resultaat geeft)? En dat sommige droge huiden meer gebaat zijn met een stimulerende gel?

Ik weet dat dit allemaal ingewikkeld is. Maar als jij een huidprobleem hebt, en je hebt zogezegd alles al geprobeerd, dan kan het interessant zijn om je reiniging onder de loep te nemen. En rest assured! We doen dit samen in een gratis en vrijblijvende huidanalyse. Zin om samen werk te maken van je mooiste huid? Maak dan snel een afspraak via deze link!

Hoelang duurt het voor ik resultaat zie?

hoelang duurt het voor ik resultaat zie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Van alle vragen die ik krijg, staat “hoelang duurt het voor ik resultaat zie?” toch wel op nummer 1. Hoe eenvoudig de vraag ook is, het antwoord is dat alvast niet. Afhankelijk van je doelstelling, merk je namelijk verschil aan je huid ergens tussen de 5 minuten en de 3 maanden. Benieuwd welke termijn voor jouw skingoals realistisch is? Lees dan zeker verder!

Droogtelijntjes: 5 minuten

Droogtelijntjes ontstaan door vochttekort in je huid. Dit vochttekort kan echter verschillende oorzaken hebben. Hierbij is het belangrijk om te weten dat vocht langs binnenuit aangevoerd wordt naar de huid en vervolgens verdampt. Je kan nooit water van buiten naar binnen duwen, anders zou je immers opzwellen onder de douche! Een tekort aan water in de huid ontstaat dus als het water sneller verdampt dan dat het aangevoerd wordt. Dit kan komen door een effectief tekort aan water, maar ook door een tekort aan vetstoffen die het waterverlies vertragen (olie ligt bovenop water, remember). Als we eenmaal de oorzaak gevonden hebben is het enkel nog een kwestie van de juiste crème te gaan smeren en voldoende te drinken. Vochttekort is simpel en snel te behandelen dus!

Een futloze huid zonder glow: 5 – 10 minuten

Glowing skin is nog zo’n snel te bereiken skingoal. De wetenschap is ook hier heel simpel: hoe beter je huid het licht reflecteert, hoe mooier de glow. Dode huidcellen absorberen echter het licht in plaats van te reflecteren, peelen is hier dus het sleutelwoord! De juiste peeling voor je huid kan dus in no time wonderen verrichten, maar ook rampen veroorzaken. Overpeelen is immers een kleine epidemie aan het worden die ik vaker en vaker zie. En omdat je niet een glowing skin wilt hebben vol roodheden en gevoeligheden, raad ik je toch aan om hiervoor persoonlijk advies in te winnen. Peelings komen in heel veel vormen en maten. Denk dan aan: glycolzuur, gluconolactone, salicylzuur, lactaatzuur, amandalzuur, kojic acid, enzymes, scrubs,… In deze eindeloze lijst zit vast en zeker wat voor jou tussen. Alle ingrediënten uitleggen met hun voor- en nadelen zou ons echter heel ver brengen. Misschien wel een idee voor een boek!

Gerstekorrels en mee-eters: 60 minuten

Niets zo vervelend als gerstekorrels en zwarte puntjes! Gelukkig kunnen deze snel en gemakkelijk verwijderd worden tijdens een gelaatsverzorging. Zelf aan prullen is minder aangeraden aangezien je het risico loopt op huidschade en littekens als je niet de juiste extractietechniek toepast. Uiteraard is het hier belangrijk dat je na de behandeling met de juiste homecare er ook voor zorgt dat ze niet terugkomen. Wat die juiste homecare exact is? Dat hangt van ontzettend veel factoren af. De ene huid is de andere niet, remember 😉

Gevoelige huid: 3 – 6 weken

Een gevoelige huid is in feite een huid met een aangetaste hydrolipidefilm. Het nut van die hydrolipidefilm is om vreemde stoffen buiten te houden, en vocht vast te houden in de huid. Als we eenmaal de oorzaak gevonden hebben van de aangetaste hydrolipidefilm, kunnen we deze oorzaak elimineren en ons focussen op het repareren van deze beschermingslaag. Afhankelijk van de celvernieuwing duurt dit proces ergens tussen de 3 en de 6 weken!

Pigmentvlekken: minimum 30 dagen

De oorzaak van pigmentvlekken situeert zich dieper in de huid. Daarom duurt het dus ook langer voor je de eerste resultaten ziet. Beneden in de opperhuid zitten de zogenaamde melanocyten (pigmentcellen). Deze maken melanine (pigment) aan dat zich bindt met de keratinocyten (de huidcellen die zichzelf grosso modo om de 30 dagen vernieuwen). Om pigment te behandelen moeten we op zo veel mogelijk zaken tegelijk werken: prikkels door UV licht voorkomen, de pigmentcel rustiger maken, de overdracht van pigment naar de huidcellen afremmen, én het pigment wat toch overgedragen is ophelderen. Omdat het 30 dagen duurt voor de huidcellen waarin het overmatig pigment zit zich volledig vernieuwd hebben, moet je dus minstens 30 dagen geduld hebben om de eerste resultaten te zien.

Anti aging: 30 minuten tot 3 maanden

Als je last hebt van rimpels en/of een verslapte huid, dan wil je uiteraard een quick fix. En die quick fixes bestaan heel zeker! Helaas werken ze niet langdurig, maar wel lang genoeg om helemaal te schitteren met een speciale gelegenheid. Als je resultaat wil op langere termijn dan is het essentieel dat we je fibroblasten stimuleren. Dit zijn namelijk je huidcellen die collageen, elastine en hyaluronzuur aanmaken. Na stimulerende behandelingen heeft je huid de tijd nodig om deze nieuwe weefsels aan te maken, en vervolgens moet het nieuwe collageen nog door een maturisatieproces wat tot zo’n 3 maanden duurt. Of je nu op zoek bent naar die quick fix, of naar lange termijn resultaat, met een aangepaste behandeling kunnen we je zeker helpen!

Puistjes: minimum 3 maanden

Puistjes komen in veel vormen en maten, en kunnen ook ontzettend veel oorzaken hebben. Hormonen die door het lichaam razen, dode huidcellen die de poriewand blokkeren, woekering van de acnébacterie, hyperactiviteit van de talgklieren,… Helaas is hier allemaal geen quick fix voor als je op een gezonde manier je huid in balans wil brengen. Uiteraard kan je je huid zo gaan uitdrogen waardoor de puistjes in no time verdwijnen, maar het ene huidprobleem inruilen voor een ander is eigenlijk geen vooruitgang. Enkel een multidisciplinair plan op maat dat zowel gericht is op behandelingen, verzorging en voeding tegelijk kan voor langdurige, en vooral gezonde verbetering zorgen.

Zin om samen werk te maken van je skingoals? Maak dan een afspraak voor een gratis intake met huidanalyse! Je kan deze gemakkelijk online boeken!