Skin Detox: de 5 : 2 regel

skin detox

Geschatte leestijd: 2 minuten

Je hebt misschien al gehoord van het 5:2 dieet. Een vorm van vasten waarin je 5 dagen per week eet waar je zin in hebt, en vast voor de overige 2. Blijkbaar vinden veel mensen dit een geweldige manier om op gewicht te blijven. Maar helaas is deze vorm van diëten niets voor mij.

Maar de laatste tijd zie ik ook meer en meer dingen voorbij komen van een 5:2 skin detox. Deze detox houdt gelukkig geen gekke sapjes in. Het betekent simpelweg dat je 2 dagen per week geen make-up gebruikt “om je huid te laten ademen”. Dus zelfs geen streepje concealer of een beetje mascara. 2 échte make-up vrije dagen!

Wat doet dit voor onze huid?

De theorie achter 2 dagen zonder make-up is dat de celvernieuwing van de huid zou verbeteren. Hierdoor zou de huid zichzelf beter kunnen herstellen en een gezondere, stralende teint krijgen. Er wordt ook geopperd dat een pauze nemen van potentieel irriterende en verstoppende ingrediënten bijdraagt aan het verminderen van roodheid, ontstekingen en puistjes.

Werkt het? skin detox

Als je traditionele make-up gebruikt is het inderdaad zo dat je huid je dankbaar zal zijn voor enkele make-up vrije dagen. Veel make-up bevat immers verstoppende ingrediënten, parfum, vulmiddelen en noem maar op waarvan gekend is dat ze niet zo lief zijn voor je huid. Maar zelfs dan ga je meer voordeel halen uit elke avond een dubbele reiniging, dan dit niet te doen en wél 2 make-uploze dagen in te lassen. In een ideale wereld doe je natuurlijk beide 😉

Gebruik je daarentegen minerale make-up? Dan is zo’n skin detox eigenlijk overbodig. Zeker de minerale make-up van InClinic bevat enkel pure mineralen en huidverzorgende bestanddelen. Hierdoor is de kans op verstoppingen en irritaties minimaal. Daarom zijn de producten ook goedgekeurd door de KU Leuven om te gebruiken bij de meest gevoelige huiden.

Ben jij op zoek naar jouw ideale make-up match? Boek dan gemakkelijk online een gratis foundationtest!

2022 voorspelling: dit worden de nieuwe skincare trends!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Trends komen en gaan, maar wetenschappelijk onderbouwde skincare blijft bestaan. Dat is altijd mijn motto als het aankomt op het behandelen van jouw huid. Maar de wetenschap staat uiteraard niet stil! Nieuwe ontdekkingen hier en daar leiden continu tot nieuwe inzichten, en nieuwe manieren om je huid op voorspelbare manieren te transformeren. En hoewel ik voor volgende voorspellingen niet de sterren geraadpleegd heb, wil ik je toch mijn prognose voor skincareland in 2022 meegeven!

Hybride gelaatsbehandelingen

Die pamperende gelaatsbehandeling is goed voor ontspanning en de vocht-vetbalans van de huid in evenwicht te brengen. En akkoord, een verzorgde huid veroudert trager. Maar als we echt structureel op huidverbetering willen werken komen we er met de klassieke verzorgingen helaas niet.

De huidverbeterende behandelingen daarentegen zijn dikwijls straight to the point en minder ontspannend. En dat terwijl wat metime en pampering toch ook mooi meegenomen zou zijn.

Let me introduce you: hybride behandelingen! Deze behandelingen combineren best of both worlds! Denk dan aan die pamperende gelaatsverzorging waarbij we in combinatie wél een stimulerende peeling, led therapie, iontoforese, radiofrequentie,… inzetten! Nu hoef je dus niet meer te kiezen tussen resultaat en ontspanning! Cheers to the new era of hybrid facials!

Bright, brighter, brightest

De pigmentvlek is de nieuwe rimpel, dat wist je ongetwijfeld al. Maar nu we ons allemaal meer bewust worden welke invloed kleurnuances op onze huid hebben, willen we allemaal een zo egaal mogelijke huidskleur. En als het even kan ook een zo glad mogelijke huidstructuur. Ik stel je dus graag enkele werkstoffen voor waarvan ik overtuigd ben dat je ze komende tijd veel voorbij ziet komen!

Kojic acid: zorgt er actief voor dat donkere verkleuringen van de huid dramatisch verminderen. Bovendien stimuleert het de collageenaanmaak en verfijnt het de huidstructuur. Minder geschikt voor een zeer gevoelige huid, maar voor de rest is iedereen die een perfect glow wil bereiken enorm gebaat met dit ingrediënt!

Ascorbyl tetraisopalmitate: of een nieuwe vorm van vitamine C met tal van voordelen! Omdat het hier om een vetoplosbare vorm van vitamine C gaat zal de huid deze gemakkelijker en dieper opnemen. En een betere opname betekent ook een beter resultaat! Vitamine C is een extreem belangrijke bouwsteen om collageen aan te maken. Maar het verhoogt ook de weerbaarheid van je huid tegen omgevingsfactoren (omdat het een krachtige antioxidant is), zal je huid er stralender laten uitzien en ook preventief op pigmentverkleuringen werken!

Gluconolactone: een milde exfoliant die de huid glad maakt, het vochtvasthoudend vermogen van je huid bevordert én geschikt is voor een gevoelige huid! What’s not to love? Bovendien verhoogt het je zongevoeligheid niet (wat het zusje, glycolzuur, wel doet) en verbetert het de barrièrefunctie van je huid! Die gladde huid is dankzij dit ingrediënt dus voor iedereen bereikbaar!

Duurzaamheid voor de planeet

Het is je vast en zeker niet ontgaan dat zorg dragen voor het milieu een centraal thema begint te worden in ons dagelijks leven. En daar beginnen de makers van state of the art ingrediënten natuurlijk ook rekening mee te houden! Zo is er onlangs de (reeds award winnende) werkstof Anonasense ontwikkeld. Deze werkstof wordt gewonnen uit het pulp van de schil van de cherimoya en vermindert aanzienlijk de symptomen van een gevoelige huid. Omdat de schil normaal toch weggegooid wordt, is het geen extra uitputting voor de planeet om hier deze wonderbaarlijke molecuul mee te maken!

Zoals het met voorspellingen gaat, zal de tijd uitwijzen welke uitkomen en welke niet! Maar één ding is zeker, je huid op een voorspelbare manier transformeren begint allereerst bij persoonlijk advies inwinnen. Maak dus zeker eens werk van het boeken van je gratis intake met huidanalyse!

Kerstmis: de impact op je huid

kerstmis huid

Geschatte leestijd: 3 minuten

It’s the most wonderful time of the year! Gezellig samen zijn, lekker eten en drinken. Gewoon genieten van kostbare tijd met de mensen die je het liefste hebt. Hoe leuk en fijn Kerstmis ook is, deze periode van overconsumptie heeft helaas gevolgen voor je huid!

Suiker kerstmis huid

Voor velen onder ons zal dat ene stukje van die Kerststronk smaken naar meer. En de dag daarna opnieuw en opnieuw. Je hebt misschien al wel eens horen waaien dat je van suiker puistjes krijgt. Maar is dit waar? Helaas wel. Insuline (geproduceerd door een suikerpiek) zorgt er voor dat de huid meer talg zal aanmaken. Hierdoor zullen poriën sneller verstoppen en puistjes vormen. Ook beschadigt suiker de eiwitten in onze huid (denk collageen en elastine). Daardoor leidt het ook weer tot vroegtijdige huidveroudering, waaronder rimpels en verslapping. Misschien is één stukje taart toch voldoende dit jaar?

Alcohol

Bij al dat gezellig tafelen hoort uiteraard ook de perfecte wijn of champagne. Maar geraak jij net als ik ook snel de tel kwijt hoeveel glazen je nu op hebt? Alcohol onttrekt ontzettend veel vocht uit het lichaam (dat hebben we allemaal al wel eens gemerkt de dag erna). Maar als je lichaam gedeshydrateerd raakt, zal het éérst vocht onttrekken uit je huid. En daardoor zal deze droger worden. Met een futloze uitstraling en meer lijntjes als gevolg.

Ben je meer into de zoete alcoholische drankjes? Dan kan je hier ook nog eens het effect van suiker bij tellen, waar we het hierboven al over hadden.

Tel daar ook nog maar eens bij dat je waarschijnlijk geen zin meer hebt je make-up te verwijderen als je aangeschoten bent en het bedtijd is.

Stress kerstmis huid

Zeker als je de gastheer of gastvrouw bent zal dit bekend voorkomen. Als het plannen, voorbereiden en zorgen dat je gasten het naar hun zin hebben kan onbedoelde stress veroorzaken. De natuurlijke respons van je lichaam op stress is om in een “fight or flight” modus te gaan, waardoor alle processen die niet levensnoodzakelijk zijn stopgezet worden. Je lichaam zal dus stoppen met vocht en voedingsstoffen naar je huid te brengen.

Natuurlijk wil ik nu niet zeggen dat je helemaal niet mag genieten deze Kerstperiode. Eet dat stuk taart, geniet van je glaasje bubbels, maar doe alles met mate. Je huid zal je ontzettend dankbaar zijn! Is het toch te laat? Dan wil ik je uiteraard een handje helpen! Kom langs voor een uitgebreide huidanalyse, die je gemakkelijk online kan boeken!

Voornemens voor een gezonde huid

voornemens huid

Geschatte leestijd: 3 minuten

Met nog een 2 weken te gaan voor nieuwjaar wou ik je inspireren met enkele voornemens waar je huid blij van zal worden! Als je het beste met je huid voorhebt in 2022, lees dan zeker verder!

Ik beloof om altijd dubbel te reinigen

Make-up en SPF verstoppen je poriën. Zelfs zogenaamde niet-comedogene formules (formules die de poriën niet verstoppen) kunnen soms in de porie kruipen. Daarom is een grondige reiniging essentieel om alles eruit te krijgen. En dat is exact wat een (zachte) dubbele reiniging voor je doet. Je eerste reinigingsronde verwijdert immers alle onzuiverheden aan het oppervlak, terwijl de tweede keer ook alles goed uit de poriën verwijderd wordt. Zeker ’s avonds is het essentieel dat je altijd dubbel reinigt!

Ik beloof dat ik elke dag mijn huid bescherm met een SPF

Yes, deze kon niet in het lijstje ontbreken. Waarschijnlijk haal ik dit zelfs in 99% van mijn blogs aan. Maar ik zal het blijven doen tot iedereen zichzelf correct beschermt! De UVA stralen van de zon zijn immers verantwoordelijk voor huidveroudering. En deze stralen zijn het hele jaar door, elk uur van de dag dat het licht is, even krachtig aanwezig. Je voelt ze echter niet omdat je er niet van verbrandt. Om rimpels, verslapping en pigmentproblemen te voorkomt, bescherm je je huid dus best elke dag.

Ik beloof mijn huid niet te overpeelen

Inderdaad, na een peeling (in welke vorm dan ook, zuren, scrubs,…) voelt je huid superzacht en proper. Maar als je het té veel doet beschadig je de natuurlijke huidbarrière. Hierdoor zal je huid gevoeliger en droger worden. Ik zie immers meer en meer een soort van epidemie waarin mensen te veel en te sterk exfoliëren. Herkenbaar? Kies dan voor een product met vitamine A, dit zal je natuurlijke huidvernieuwing op natuurlijke wijze stimuleren.

Ik beloof dat ik persoonlijk advies zal inwinnen

Die vriend of vriendin geeft je vast en zeker met de beste intenties productaanbevelingen. Maar wat voor hem of haar werkt, werkt niet noodzakelijk voor jou. Waarom nog langer vanalles proberen met hoge verwachtingen, om dan uiteindelijk teleurgesteld te zijn met het beperkte resultaat? Een slimmere manier is om langs te komen voor een gratis huidanalyse en persoonlijk advies in te winnen. Veel van mijn klanten hebben immers spijt dat ze dat niet eerder gedaan hebben. Alle miskopen bij elkaar geteld hadden ze immers veel geld kunnen besparen. Zin om er samen in te vliegen? Maak dan gemakkelijk online je afspraak!

Soorten littekens en wat je hier aan kan doen

littekens behandelen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Littekens zijn vaak lastig te behandelen. Ze zijn altijd het resultaat van een trauma dat de huid heeft opgelopen. Dit in de vorm van een verwonding, maar ook als restletsel van bijvoorbeeld puistjes.

Een litteken wordt nog vaak gezien als iets wat vermeden kan worden, of als het resultaat van een slecht uitgevoerde ingreep. Maar littekens kunnen zelfs ontstaan door iets simpels als een oorpiercing. Als je wil weten hoe een litteken behandeld kan worden, dan is het belangrijk dat je eerst weet over welk soort litteken het gaat.

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)

PIH is de meest voorkomende vorm van littekens die ik dagelijks zie. Het ziet eruit als een paars, rood of bruin plekje op de huid en is het resultaat van een kleine verwonding. Vooral mensen die puistjes hebben zijn hier gevoelig voor. Het puistje is bijvoorbeeld genezen maar heeft een klein plekje achtergelaten.

Deze vorm van littekens bevatten meestal nog een of andere vorm van inflammatie. Als deze gekalmeerd is, zal het litteken meestal vanzelf verminderen zonder ook maar enige interventie. In sommige gevallen blijven er toch restletsels over. In dat geval ben je meestal gebaat bij een reeks peelings die helpen in het aanpakken van de verkleuring.

Atrofische littekens

Deze littekens zijn een uitdaging om aan te pakken. Atrofie wilt zeggen dat het litteken ingevallen ligt (als een soort gat in de huid). Deze littekens worden dikwijls veroorzaakt door opengekrabde waterpokken of cystische acné.

Een behandeling van atrofische littekens bestaat voornamelijk uit collageenstimulatie. Belangrijk om te weten is wel dat deze behandelingen zichtbaar de ernst van de atrofie zullen aanpakken, maar de littekens zullen helaas niet verdwijnen.

Hypertrofische littekens

Hypertrofie treedt op wanneer een litteken zichzelf “overgeneest” waardoor een verheven textuur ontstaat. Dit is vaak het gevolg van een snee in de huid door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep. Sommige mensen zijn hier vatbaarder voor dan anderen.

Hypertrofische littekens zijn goed te behandelen door middel van microneedling.

Keloid

Keloid littekens zijn het allermoeilijkst om te behandelen. Het ontstaat als gevolg van collageen dat te veel en te snel aangemaakt wordt tijdens de wondgenezing. Keloid is anders dan hypertrofie omdat hier sprake is van een litteken dat groter is dan de originele wond.

Door de overproductie van littekenweefsel is een behandeling van keloid riskant en onvoorspelbaar. De kans is immers groot dat als het teveel aan weefsel weggesneden wordt, er opnieuw keloidvorming zal optreden.

Heb jij een litteken waar je je aan stoort? Maak dan een afspraak om er samen werk van te maken via deze link!