Is het kantoor slecht voor je huid?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ok, dit klinkt misschien als een slecht excuus om je ziek te melden. Zeker nu de zomervakantie net afgelopen is. Maar er is in feite bewijs dat sommige kantoorgewoontes niet enkel je huid verouderen, maar ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar voor je dat doktersbriefje binnenbrengt, lees eerst even deze tips!

Klimaatregeling

Een recente studie heeft aangetoond dat mannen en vrouwen verschillende lichaamstemperaturen hebben. Zo is nu dus bevestigd dat de mythe dat vrouwen het altijd koud hebben, en mannen altijd warm, wel degelijk waar is! Niet enkel de lichaamstemperatuur van een man is anders, zijn huid ook. Ik wil ons niet te ver brengen, maar daar kan je hier meer over lezen.

Maar wie bepaalt bij jou op kantoor de omgevingstemperatuur? Als dat voornamelijk mannen zijn, dan kan die airconditioning wel eens overuren draaien! En de effecten van airco zijn niet zo mals voor je huid. Het kan je huid immers uitdrogen, waardoor deze oncomfortabel en geïrriteerd begint aan te voelen. Als je bovendien last hebt van eczeem en psoriasis, dan kan dit erger gemaakt worden als je dicht bij de airco zit.

Het tegenovergestelde, centrale verwarming, kan daarentegen dezelfde gevolgen hebben voor je huid! Probeer niet te dicht bij een warmtebron te zitten en trek wat extra kledij aan.

Zowel airco als centrale verwarming verlagen de luchtvochtigheid. Hierdoor vermindert de aanmaak van ceramides in je huid (stofjes die je huid gehydrateerd en soepel houden). Als je de omgeving niet kan aanpassen, zorg dan dat je deze ceramides aan je huid geeft via je dagelijkse verzorging!

Koffiepauzes

We weten ondertussen dat te veel caffeïne niet goed is voor ons lichaam, en dus ook niet voor onze huid. Probeer niet meer dan 3 tassen koffie per dag te drinken.

Ook is het belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens je 9 to 5. En dit kan enkel echt gedaan worden door water te drinken. Probeer 2 – 3 liter water per dag te drinken. Als je dit moeilijk vindt, doe er dan een smaakje bij in de vorm van wat fruit of munt.

Ramen en computers

Recente studies hebben aangetoond dat het blauwe licht van computers, tablets, smartphones,… bijdragen aan veroudering. Bescherm daarom altijd je huid met een breedspectrum SPF waar ook antioxidanten in zitten. Zo ben je meteen ook beschermd tegen puntje 2 in deze regel: ramen die UVA straling doorlaten.

UVA straling (het licht van de zon waar je niet van verbrandt, wel van veroudert, ook door glas heen komt, en het hele jaar door aanwezig is) zorgt ervoor dat veel mensen met een kantoorjob ontdekken dat de ene kant van hun gelaat meer veroudering vertoont dan de andere kant. Denk dus na over hoe je met je gelaat zit ten opzichte van het raam!

Late avonden

Lange werkdagen en late avonden laten hun sporen na op je huid. Het is echter waar dat we 6 – 9 uur slaap per nacht nodig hebben. In deze tijd herstellen onze cellen zich immers van dagelijkse schade. Late avonden kunnen het lastig maken om in één klap over te schakelen op slaapmodus. Bovendien kan laat thuis komen ook slechte gewoontes introduceren zoals slapen met je make-up of je avondverzorging overslaan. Probeer geen shortcuts te nemen als het aankomt op je huidverzorging. Make-up doekjes zijn geen vervanging voor je avondreiniging!

Te weinig beweging

Misschien weet je nog dat je grootouders zeiden dat je regelmatig frisse lucht nodig had? In feite hadden ze gelijk! Dag in dag uit binnen vertoeven betekent dat we weinig beweging hebben, weinig schone lucht en ook weinig natuurlijk licht. Hierdoor zullen je serotonine levels laag zijn (belangrijk gelukshormoon) en je vitamine D levels ook. Misschien kan je je baas dus best een rooftop office vragen? Mocht dat niet werken kan je ook proberen om naar huis te wandelen of fietsen, of na je uren iets meer activiteiten buiten ondernemen!

Geen tijd voor huidbehandelingen

Geen tijd hoor ik heel vaak! Maar wist je dat we ook snelle oppeppers hebben voor de huid die bovendien wetenschappelijk onderbouwd zijn? Boek een gratis huidanalyse en ik vertel je alles wat voor jouw huid van toepassing is!