Fabel of feit? Vitamine A

Vitamine A is een van de best onderzochte werkstoffen waarvan bewezen is dat het de tekenen van de tijd kan terugdraaien. Toch zijn er nog veel misverstanden. In dit artikel wil ik daarom graag de puntjes op de i zetten.

Vitamine A maakt de huid dunner

Fabel. Als vitamine A in de juiste formulering gebruikt wordt, met de juiste concentratie zal het zelfs je huid versterken. Het helpt namelijk bij de opbouw en herstel van collageen en elastine, wat je huid stevigheid geeft.

Het veroorzaakt irritatie

Voornamelijk een fabel. Zoals met elk ingrediënt is het mogelijk dat je reageert op vitamine A als je het gaat gebruiken. Toch is dit eerder uitzonderlijk. Zeker omdat er zoveel verschillende vormen en sterktes bestaan is bijna iedereen wel in staat een product te vinden wat bij hem past.

Pigmentvlekken worden erger

Fabel. Vitamine A maakt de huid wat gevoeliger voor zonlicht. Dit komt omdat het de huid constant vernieuwt. Daarom is het belangrijk om altijd een goede breedspectrum UVA/UVB beschermingsfactor te gebruiken. Maar dat deden we toch al allemaal elke dag, niet? Als vitamine A correct gebruikt wordt zal het er zelfs voor zorgen dat pigmentvlekken verhelderen.

Je mag niet constant vitamine A gebruiken

Fabel en feit. Sommige vormen, zoals tretinoïne, zijn niet voor iedereen geschikt om continu te gebruiken. Ook bij andere sterke vormen kan het zijn dat er soms even een pauze ingelast wordt. Mildere vormen zoals retinyl palmitate kunnen echter perfect dagelijks gebruikt worden.

Vitamine A is niet geschikt voor gevoelige huiden

Fabel. Er wordt al jaren gezegd dat mensen met een gevoelige huid best vitamine A vermijden, om reacties te voorkomen. Maar gelukkig staat de wetenschap niet stil. Omdat de voordelen van vitamine A zo groot zijn, zijn er ondertussen veel zachtere vormen ontwikkeld. Retinyl propionate is bijvoorbeeld een vorm die ook veilig gebruikt kan worden voor de meest gevoelige huiden.

Wil je graag persoonlijk advies? Boek dan gemakkelijk online!