Hyaluronzuur: zo gebruik je deze skincare essential!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Hyaluronzuur is zeker geen nieuwkomer in de lijst van must have skincare essentials. In feite gebruik ik (en veel van mijn klanten) het al vele jaren! Maar als je gewoon zomaar in het wilde weg dit ingrediënt gebruikt, heb je er misschien nog niet bij stilgestaan dat hyaluronzuur ook een negatief effect op je huid kan hebben. Ik leg je graag uit waarom!

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een ingrediënt dat van nature in onze huid voorkomt. Het zorgt ervoor dat er essentieel vocht vastgehouden wordt in je lederhuid (waar je collageen en elastine zich bevinden). Dit komt de algemene gezondheid van je huid ten goede. Want, meer vocht in de lederhuid betekent ook een mooie, volle huid die je ziet aan de buitenkant!

Waarom is hyaluronzuur populair in huidverzorging?

Als we ouder worden neemt onze natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur af. De huid zal dus droger worden, minder vol en ook aan stevigheid verliezen.

Dat is meteen ook de reden van de hele hype rond dit ingrediënt. Omdat we weten dat hyaluronzuur 1000x zijn gewicht in vocht kan vasthouden is het een must have voor een vochtarme huid!

Maar hoe werkt het verder?

Dus we weten nu dat hyaluronzuur 1000x zijn gewicht kan vasthouden in water. Maar waar komt dat water vandaan?

In feite werkt deze molecuul als een spons. En in een ideale wereld wordt het vocht dan ook geabsorbeerd uit je rechtstreekse omgeving (je weet waarschijnlijk dat er ook vocht in de lucht hangt, vandaar dat we soms over de luchtvochtigheid spreken).

Maar (en hier kan dus het grote probleem liggen), als je een droge huid hebt of als de lucht rond je droog is (denk aan centrale verwarming of airco), dan wordt het vocht uit je dieper liggende huidlagen getrokken. En uiteraard zal je huid hier nog droger van worden.

Dit brengt ons meteen bij het volgende punt. Als je hyaluronzuur smeert wordt het helemaal niet opgenomen in de lederhuid (waar het natuurlijke hyaluronzuur wel zit). Het blijft dus ergens zweven aan het huidoppervlak. Buiten fijne lijntjes afkomstig van vochttekort, is er dus niet echt een anti aging voordeel uit te halen.

Wel kunnen we door middel van peptides bijvoorbeeld de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur in de lederhuid stimuleren. Maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal 😉

Hoe gebruik je hyaluronzuur dan wel correct?

Bezie het als de nutella die je smeert tussen 2 boterhammen. Hyaluronzuur werkt het best als het “gelayerd” wordt tussen 2 lagen in.

Na de reiniging (of course) breng je eerst een hydraterende lotion aan. Vervolgens smeer je het hyaluronzuurserum, met daarover je crème (en natuurlijk je SPF niet vergeten!).

Graag persoonlijk advies? Boek dan zeker een gratis huidanalyse! Via deze link kom je gemakkelijk uit in de online agenda!