Spierontspannende Injecties: Een Ander Perspectief

Hey daar! Ik wil het met je hebben over iets wat me de laatste tijd echt bezighoudt: spierontspannende injecties zoals botox en dysport. Begrijp me niet verkeerd, ik ga hier niet zitten oordelen over mensen die ervoor kiezen, maar ik wil wel even een ander kantje belichten waar we misschien iets te snel overheen walsen.

Je kent het wel, artsen die zeggen dat zo’n injectie “de spieren ontspant”. Maar laten we eerlijk zijn, ze verlammen de boel gewoon. Je geeft dus eigenlijk het vermogen van expressie op, in de hoop er beter uit te zien. Maar wanneer is een beetje mimiek in je gezicht opeens lelijk geworden?

Stel je voor: je hebt opgespannen spieren in je arm. Zou je die net zo behandelen als je opgespannen gezichtsspieren? Ik zou eerder kiezen voor een massage om ze los te krijgen, zodat je ze nog kunt gebruiken. Hetzelfde idee geldt voor je gezichtsspieren.

Maar waarom waren die spieren eigenlijk zo opgespannen? Naar mijn ervaring is (onbewuste) spanning vaak de boosdoener. Daar heb ik vorig jaar zelfs een boek over geschreven. En mijn mening is dat het beter leren omgaan met stress vaak een betere langetermijnoplossing is met meer impact dan snel een spuitje laten zetten.

En dan heb je nog dat argument dat deze injecties preventief werken. Omdat je de spier niet meer gebruikt, kunnen er geen diepe rimpels ontstaan, toch? Maar denk eens aan de consequenties. Als bijvoorbeeld je voorhoofd er straks nog 35 uitziet, terwijl de rest van je gezicht wél veroudert, dat ziet er gewoon raar uit.

Dus wat wil ik nu eigenlijk zeggen? Ik wil je gewoon even aan het denken zetten. Ik ben niet hier om te zeggen wat goed of slecht is, maar ik wil wel dat je bepaalde aspecten bekijkt die vaak over het hoofd worden gezien. Niet meer of minder dan dat. Vond je dit artikel nuttig? Dan vinden je vrienden dat vast ook! Delen wordt ten zeerste gewaardeerd 🙂