Geeft een dagcrème of foundation met SPF genoeg bescherming?

We houden allemaal van multitaskers die het leven eenvoudiger maken, niet? En we weten ook allemaal hoe belangrijk het is om onze huid te beschermen tegen UV licht. Als je me kent dan weet je dat het mijn persoonlijke missie is om iedereen te informeren over het belang van (dagelijkse) zonbescherming. En omdat je dit niet enkel van mij hoort maar letterlijk overal, zal je me ondertussen ook wel geloven. Die multitaskende dagcrème of foundation met SPF lijkt dus een slimme aankoop: snel en makkelijk. Maar geven deze producten ook werkelijk alle bescherming die je nodig hebt? Stay tuned, want er is wel degelijk een reden waarom ze niet het label van “zonnecrème” dragen!

Wat is een goede zonbescherming?

Een goede zonbescherming beschermt je huid tegen UVA licht (waar je van veroudert), UVB licht (waar je van verbrandt, uitgedrukt met een SPF-waarde) en tegen foto-oxidatieve schade door de warmte en vrije radicalen van de zon (door middel van anti oxidanten). Je ziet dus dat de bescherming uitgedrukt met SPF maar een fractie is van de bescherming die een goed geformuleerde zonnecrème biedt.

De SPF waarde wil dus niet alles zeggen

Zeker als je optimaal beschermd wil zijn tegen de verouderende effecten van de zon, zijn de UVA bescherming en antioxidanten een absolute must. Als dit niet specifiek vermeld staat op het product kan je er dus in feite vanuit gaan dat deze er ook niet in zitten. Die dagcrème met bijvoorbeeld een SPF30 zal je dus wel beschermen tegen verbranden, maar niet tegen de rest. Akkoord, een beetje bescherming is beter dan geen bescherming, maar we willen allemaal het beste voor onze huid, toch?

En er zit nog een addertje onder het gras

Die bescherming tegen het verbranden is er enkel als je voldoende smeert van het product én dit ook om de 2u opnieuw aanbrengt bij zonblootstelling. Gewoon ’s morgens je dagcrème smeren en denken dat je tegen de middag (als de UV index het hoogst is) nog beschermd bent is dus wat wishful thinking helaas! Zeker als het om een foundation gaat is de kans dat je voldoende smeert én ook nog in laagjes gaat werken zeer klein, anders zou je er heel snel bij lopen alsof je een masker draagt.

Bij combinatieproducten boet je trouwens altijd ergens op in

En dat komt omdat een crème niet enkel uit werkstoffen bestaat. Tijdens de productformulering moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden. In de praktijk wil dit zeggen dat je ofwel een goed geformuleerde crème hebt die vol voedende, herstellende en hydraterende bestanddelen zit, ofwel een stabiele zonnecrème. Bij een combinatieproduct heb je dus ofwel geen stabiele zonnefilter, ofwel quasi geen actieve ingrediënten, of nog erger: onvoldoende van beiden!

Concreet

Kies best een crème met de juiste werkstoffen in de juiste formulering voor jouw huid, en breng hierover een zonbescherming aan in een textuur die ook past bij jou. Als deze verschillende laagjes matchen bij jouw uniek huidbeeld, dan voelt dit écht niet vettig of oncomfortabel aan, beloofd! Heb jij jouw skincare match made in heaven nog niet gevonden? Maak dan eens een afspraak voor een gratis huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!