Droge huid

Wat is een droge huid

Een droge huid is in feite een huidtype dat gekenmerkt wordt door een lage talgproductie. Talg is in feite verantwoordelijk voor een kleine oliefilm op de huid waardoor vocht vastgehouden wordt. Een droge huid wordt echter vaak verward met een vochtarme huid. Want ook een vette huid kan vochttekort hebben. Vochttekort is een huidconditie, wat wil zeggen dat we dit kunnen veranderen. Hoe simpel het dus ook klinkt om die “droge huid” aan te pakken, een grondige huidanalyse is ten zeerste aangeraden om de oorzaak van het vochttekort te achterhalen. Pas als we de oorzaak weten, kunnen we doeltreffend behandelen.

Wat sowieso te doen bij een droge huid

Zorg er voor dat je voldoende water (of thee) drinkt. Water verdampt uit je huid en moet continu voldoende aangevoerd worden langs binnenuit (als je water van buiten naar binnen kon duwen zou je immers opzwellen onder de douche).

Let op de luchtvochtigheid. Als je veel vertoeft in ruimtes waarin de airconditioning of de centrale verwarming overuren draaien, zorg dan voor extra luchtbevochtiging.

Water in de huid is essentieel

Een droge huid kan veroorzaakt worden omdat er ergens iets misloopt met de barrièrefunctie van de huid of bij de vochtverspreiding. De bovenste huidlaag heeft een beschermende functie en hoort daarom voor minstens 20% uit water te bestaan. De Natural Moisturizing Factor ondersteunt deze huidbarrière.

Dieper in de huid wordt de vochtverspreiding geregeld via de aquaporinen. Dit zijn kanaaltjes bestaande uit proteïnen die vocht rechtstreeks naar de celkern transporteren. Als laatste factor hebben we ook nog ons huideigen hyaluronzuur dat als een spons water aantrekt en vasthoudt in de huid om droogte te voorkomen.

Een droge huid behandelen

Zoals je ziet is er geen one size fits all om een droge huid te verbeteren. Dit omdat de oorzaak van het vochttekort niet bij iedereen hetzelfde is, en omdat ook niet iedereen dezelfde lifestyle heeft. Want levensstijl kan ook nog een rol spelen in heel dit verhaal. Hieronder vind je alvast wel een opsomming van behandelingen die we vaak inzetten.
Hydramemory
Recover Touch
Gelaatsverzorging
Microneedling

Zin om samen je huid te transformeren? Dan kan je gemakkelijk een afspraak maken via deze link!