Puistjes / acné

Wat is acné?

Acné ontstaat wanneer de poriën van je huid verstopt raken met talg, dode huidcellen of bacteriën. Elke porie van je huid is als het ware de opening van een follikel, en deze follikel bestaat uit een haartje en een talgklier. De talgklier maakt talg (olie) aan dat via het haartje hoort af te vloeien naar het huidoppervlak om daar vooral hydraterend en beschermend te werken. Als je last hebt van puistjes of acné verloopt dit proces dus niet optimaal.

Wat veroorzaakt acné?

DNA en hormonen

Bij veel mensen die last hebben van puistjes komt dit probleem veel voor in de familie. Vaak is de acné bij heb ook zwaarder dan bij mensen die geen familiegeschiedenis van acné hebben. Hoge niveaus van mannelijke hormonen (androgenen), stimuleren de talgproductie in de talgklieren, en deze overproductie kan leiden tot puistjes.

Bacteriën

Propionibacterium acnes is de naam van de bacterie die op ieders huidoppervlak leeft, maar ook acné kan veroorzaken. Als dode huidcellen niet efficiënt afschilferen kan de porie verstopt raken met huidcellen en talg. Vervolgens kan deze verstoppen geïnfecteerd raken met bacteriën wat leidt tot een ontsteking en acné.

Menstruatie en zwangerschap

Als de hormoonhuishouding schommelt, wat vooral tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap het geval is, kunnen deze hormonen de talgklieren hyperactief maken waardoor de kans op puistjes verhoogt.

Ziekte en medicatie

Bepaalde medicatie en ziektes kunnen ook acné veroorzaken.

Stress

Mentale en fysieke stress kunnen een impact hebben op de hormoonhuishouding in je lichaam. Dit kan weer leiden tot een grotere gevoeligheid voor de ontwikkeling van puistjes.

Voeding

Een voedingspatroon waarin veel glucose genuttigd wordt, alsook niet voldoende omega 3 vetzuren, antioxidanten en zinc kan leiden tot acnésymptomen.

Contact/wrijving

Puistjes kunnen ook ontstaan als de huid vaak in contact komt met niet gewassen handen, smartphoneschermen, kussenslopen,… Bacteriën die daar aanwezig waren worden zo overgebracht op de huid.

Cosmetica

Sommige cosmetica (of verkeerde cosmetica voor je huidtype gebruiken) kunnen de poriën verstoppen en zo puistjes veroorzaken. Ook kunnen sommige producten de huid te hard uitdrogen waardoor deze ontstoken raakt.

Het is dus ontzettend belangrijk dat er naar alle verschillende facetten gekeken wordt bij de behandeling van acné. Zo moet er verder in het behandelplan ook rekening gehouden worden eventuele gevoeligheid van de huid en hydratatielevels. Een one size fits all approach is er als je last hebt van puistjes helaas niet.

Hoe kan ik mijn acné behandelen?

Acné is een complexe huidconditie. Het heeft immers niet enkel met talg te maken, maar heeft ook een impact op de structuur van de huid en de huidskleur. De veranderingen op al deze niveaus zijn vaak enorm hardnekkig. Pas als we een persoonlijk behandelplan opgesteld hebben na een grondige huidanalyse, ondersteund met de juiste thuiszorg kan een goed resultaat bereikt worden.

Behandelingen die we aanbieden die relevant zijn voor acné zijn:
Active Pureness
Peelings
LED Therapie

Een afspraak maken kan eenvoudig door op deze link te klikken.