Parfum in huidverzorging: is natuurlijk beter dan synthetisch?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Bij het kiezen van je huidverzorging is het best dat je kiest voor de beste formulering voor jouw specifieke huid. Maar natuurlijk is een prettige geur en een mooi potje ook heel appetijtelijk. En ok, iedereen weet dat de parfum in je pot geen werkelijke toegevoegde waarde heeft voor je huid. Maar een welriekend product is toch zoveel aangenamer om te smeren.

Synthetische parfum

Mensen met een gevoelige huid wordt altijd verteld dat ze zeker geen producten met synthetische parfum mogen gebruiken. Dit omdat het potentieel irriterend kan zijn. Maar tegenwoordig kiezen zelfs mensen met geen gevoelige huid liever niet meer voor deze “chemische” toevoeging.

Maar waar komt deze opvatting vandaan? Vroeger bestond een synthetische parfum vooral uit parabenen en phtalaten. Maar tegenwoordig kan een niet natuurlijke parfum gemakkelijk gemaakt worden zonder deze toevoegingen. In feite is er dus geen echte reden meer waarom synthetische parfum dus slechter zou zijn dan natuurlijke.

Natuurlijke parfum

Mensen met een gevoelige huid voelen zich dus (onterecht) meer aangetrokken naar natuurlijke producten met natuurlijke parfums. Omdat deze beter te verdragen zouden zijn door de huid. Maar is dit wel echt het geval?

Natuurlijke parfum wordt gemaakt uit essentiële oliën. Helaas bevatten deze oliën hoge dosissen van gekende allergenen zoals limonene, citral, geranoil etc.

Allergenen

Deze allergenen komen echter ook voor in synthetische parfums, maar meestal in een veel lagere dosering. De gedachtegang dat het natuurlijke parfum beter zou zijn is bij deze dus een broodje aap verhaal. Zowel natuurlijke als synthetische parfums kunnen wel degelijk allergische reacties teweeg brengen.

Maar gelukkig is de fabrikant verplicht om deze gekende allergenen te vermelden op de ingrediëntenlijst. Als je dus enkel “parfum” ziet staan zonder de vermelding van bijvoorbeeld limonene erbij, weet je zeker dat deze stof er niet in zit.

Ik hoop bij deze dat er dus weeral een misvatting uit de wereld geholpen is. De clue van dit verhaal? Het is normaal dat je in skincare land de bomen door het bos niet meer ziet. Hoe aannemelijk sommige claims ook lijken, probeer altijd een beetje verder te kijken dan je neus lang is. Of laat je begeleiden! Een huidanalyse is immers een schitterende eerste stap op de weg naar jouw gezonde huid. Gemakkelijk online te boeken!