4 veel voorkomende huidproblemen die erger worden in de winter

Geschatte leestijd: 3 minuten

De dagen zijn enorm aan het korten, en waarschijnlijk is het geen verrassing als ik zeg dat de meesten onder ons dit niet de leukste periode van het jaar vinden. Je huid denkt er immers hetzelfde over. Veel huidproblemen worden immers erger rond deze tijd van het jaar!

Rosacea

Chronisch, niet te genezen en dikwijls out of control. Drie dingen dus die je niet wilt op je huid. Helaas is rosacea deze allemaal. Deze huidconditie wordt vaak niet gediagnosticeerd, en dus ook dikwijl verkeerd behandeld waardoor het erger wordt. Rosacea komt dikwijls centraal in het gelaat voor, op de neus en wangen dus. De huid is dikwijls warm en rood, met in extremere gevallen ook ontstekingen.

Die zogenaamde rosacea opstoten verergeren vaak als het kouder wordt buiten, en de verwarming opstaat binnen (grotere temperatuurverschillen). Hoewel er geen geneesmiddel is, kan deze huidconditie wél gecontroleerd worden!

 • Probeer niet te lang buiten te blijven in de kou. Al zeker als het sneeuwt of enorm winderig is. Moet je toch buiten? Bedek je gelaat dan zo veel mogelijk met een sjaal.
 • Gebruik altijd elke dag een breedspectrum zonnecrème, zelfs in de winter. UV licht (ook het UVA licht waar je niet van verbrandt maar wel dagelijks aanwezig is) is een gekende trigger.
 • Beperk je alcoholinname en drink niet te veel hete dranken.
 • Eet geen al te spicy eten en beperk je zuivelinname. Deze voedingsgroepen worden ook dikwijls gelinkt aan een opstoot. Hou dus zeker een voedingsdagboek bij zodat jij jouw triggers leert kennen

Dehydratatie

Wordt dikwijls verward met een droge huid. Maar ook een vette huid kan wel degelijk vocht tekort hebben! De enige manier om echt je vochtlevels op peil te houden is langs binnenuit. Genoeg water drinken is dus ook nu een absolute must. Maar ook je voeding speelt een belangrijke rol. Voldoende essentiële vetzuren binnen krijgen draagt immers bij aan een huid die beter vocht kan vasthouden. Ook centrale verwarming kan de huid uitdrogen. Als je veel binnen bent is het dus aan te raden ook de lucht mee te bevochtigen.

Psoriasis

Psoriasis is ook weer een chronische huidziekte die niet altijd gemakkelijk verborgen kan worden. Het wordt veroorzaakt door een overproductie van nieuwe huidcellen. Hierdoor ziet het er uit als een verdikte huid met rode plekken en is de huid vaak ook schilferig. Deze huidconditie wordt verergerd door stress en koud weer. Maar wat kan je doen om verder je symptomen te verzachten?

 • Vermijd hete baden en douches
 • Gebruik enkel zachte zepen die niet te strippend zijn voor je huidbarrière
 • Slaap in een koele kamer en vermijd zo veel mogelijk centrale verwarming
 • Probeer niet te krabben aan de plekken

Donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen komen vaak voor en worden vaak veroorzaakt door bloedvaatjes die doorschijnen door de dunnere huid rond de ogen. Nu we allemaal wat bleker zijn, valt dit natuurlijk eens zo hard op. De beste manier om ze te behandelen is door de huid rond de ogen te verstevigen in combinatie met je doorbloeding te stimuleren.

 • Gebruik een oogcrème met peptides (versteviging) en cafeïne (drainage)
 • Probeer voldoende te slapen
 • Beperk het aantal koffies dat je drinkt
 • Investeer in oogcontourbehandelingen: radiofrequentie is bijvoorbeeld perfect voor meer stevigheid en doorbloeding!

Graag persoonlijk advies? Maak dan gemakkelijk een afspraak voor een gratis huidanalyse via deze link!