Retinol: een beginnersgids

Estimated reading time: 3 minutes

Retinol is een van de gekendste ingrediënten in huidverzorging. Met decennia aan research en aanbevelingen van dermatologen is het ook ontzettend populair. Maar helaas loopt de opstart met deze werkstof niet altijd van een leien dakje.

Wat is retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A. Het is een doeltreffende celcommunicator. Hierdoor gaat het de huid helpen normaliseren. Denk dan aan lijntjes en rimpels verbeteren. Maar ook de huidskleur egaliseren, zonneschade aanpakken en grove poriën verminderen.

Wie zou het moeten gebruiken?

Eigenlijk is retinol geweldig voor de meeste huidtypes. Vooral huiden waar de tekenen van veroudering beginnen te tonen. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is vitamine A helaas niet geschikt om te gebruiken.

Wanneer gebruik ik best retinol?

Omdat het de zongevoeligheid van de huid verhoogt, gebruik je het best ’s avonds. Overdag is het dan wel belangrijk dat je je huid goed beschermt met een breedspectrum zonbescherming. (Maar dat deed je natuurlijk al 😉 )

Welke sterkte moet ik gebruiken?

Omdat onze huid van nature niet zo tolerant is voor vitamine A, is het belangrijk om langzaamaan op te bouwen. Velen denken dat ze sneller resultaat krijgen door meteen elke dag een hoge dosering te gebruiken. Zo werkt het helaas niet. Het enige wat je zo zal krijgen is huidirritatie. Retinol komt vaak in verschillende doseringen: 0,3%, 0,5% en 1%. Als je het nog nooit hebt gebruikt, start dan met de laagste dosering. Bouw pas later op naar hogere doseringen. Niet elke huid kan trouwens de 1% dosering verdragen. Dat is niets om je zorgen over te maken. Probeer nooit je huid tot het uiterste te duwen. Zolang het percentage bij je past zal je traag maar gestaag de resultaten zien!

Hoe vaak mag ik retinol gebruiken?

Nogmaals, het is altijd een kwestie van opbouwen zodat je huid kan wennen. Als jouw product geadviseerd werd door een professional, dan is je ongetwijfeld verteld hoe vaak je het product mag gebruiken voor jouw huid. Als je onzeker bent, begin dan met het aanbrengen gedurende 2 avonden per week. Hou in de gaten hoe je huid reageert, en bouw zo langzaam op.

Kan ik retinol aan elk huidverzorgingsprogramma toevoegen?

Dit kan enorm verschillen van huid tot huid. Maar bij deze het veilige antwoord. De combinatie met andere sterke werkstoffen zoals AHA’s en BHA’s kunnen agressief zijn voor de huid. Wat je wél kan doen is vitamine C toevoegen aan je ochtendroutine. Vitamine C is geweldig omdat het functioneert als antioxidant, de huid verheldert en de collageenaanmaak stimuleert. Hierdoor werkt het hand in hand met je vitamine A.

Wil je retinol meer in detail wil bespreken? Of wil je het juiste vitamine A product vinden voor jouw huid? Boek dan online een afspraak voor een gratis intake en huidanalyse!

Eén antwoord op “Retinol: een beginnersgids”

Reacties zijn gesloten.