Soorten littekens en wat je hier aan kan doen

Geschatte leestijd: 2 minuten

Littekens zijn vaak lastig te behandelen. Ze zijn altijd het resultaat van een trauma dat de huid heeft opgelopen. Dit in de vorm van een verwonding, maar ook als restletsel van bijvoorbeeld puistjes.

Een litteken wordt nog vaak gezien als iets wat vermeden kan worden, of als het resultaat van een slecht uitgevoerde ingreep. Maar littekens kunnen zelfs ontstaan door iets simpels als een oorpiercing. Als je wil weten hoe een litteken behandeld kan worden, dan is het belangrijk dat je eerst weet over welk soort litteken het gaat.

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH)

PIH is de meest voorkomende vorm van littekens die ik dagelijks zie. Het ziet eruit als een paars, rood of bruin plekje op de huid en is het resultaat van een kleine verwonding. Vooral mensen die puistjes hebben zijn hier gevoelig voor. Het puistje is bijvoorbeeld genezen maar heeft een klein plekje achtergelaten.

Deze vorm van littekens bevatten meestal nog een of andere vorm van inflammatie. Als deze gekalmeerd is, zal het litteken meestal vanzelf verminderen zonder ook maar enige interventie. In sommige gevallen blijven er toch restletsels over. In dat geval ben je meestal gebaat bij een reeks peelings die helpen in het aanpakken van de verkleuring.

Atrofische littekens

Deze littekens zijn een uitdaging om aan te pakken. Atrofie wilt zeggen dat het litteken ingevallen ligt (als een soort gat in de huid). Deze littekens worden dikwijls veroorzaakt door opengekrabde waterpokken of cystische acnƩ.

Een behandeling van atrofische littekens bestaat voornamelijk uit collageenstimulatie. Belangrijk om te weten is wel dat deze behandelingen zichtbaar de ernst van de atrofie zullen aanpakken, maar de littekens zullen helaas niet verdwijnen.

Hypertrofische littekens

Hypertrofie treedt op wanneer een litteken zichzelf “overgeneest” waardoor een verheven textuur ontstaat. Dit is vaak het gevolg van een snee in de huid door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep. Sommige mensen zijn hier vatbaarder voor dan anderen.

Hypertrofische littekens zijn goed te behandelen door middel van microneedling.

Keloid

Keloid littekens zijn het allermoeilijkst om te behandelen. Het ontstaat als gevolg van collageen dat te veel en te snel aangemaakt wordt tijdens de wondgenezing. Keloid is anders dan hypertrofie omdat hier sprake is van een litteken dat groter is dan de originele wond.

Door de overproductie van littekenweefsel is een behandeling van keloid riskant en onvoorspelbaar. De kans is immers groot dat als het teveel aan weefsel weggesneden wordt, er opnieuw keloidvorming zal optreden.

Heb jij een litteken waar je je aan stoort? Maak dan een afspraak om er samen werk van te maken via deze link!