Baardroos of schilfers in de baard: hoe geraak je er vanaf?

Schilfers in de baard of baardroos kunnen heel onaangenaam zijn. Jeuk, een trekkerig gevoel, witte pellekes, allemaal zaken die je niet voor ogen had toen je besliste om die baard te laten groeien! Gelukkig moet je de dag van vandaag hier niet mee blijven rondlopen. Met de juiste tips en tricks is je baard snel vrij van die vervelende schilfers!

Hoe ontstaan schilfers in de baard of baardroos

Huidschilfers ontstaan wanneer het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid uit balans raakt. Bovenaan in je huid zorgen bepaalde enzymes er voor dat oude huidcellen op een gecontroleerde manier “weggeduwd” worden. Deze enzymes werken alleen maar optimaals als je huidoppervlak: 1) lichtjes aan de zure kant is qua pH waarde, en 2) voldoende vocht kan vasthouden. Als 1 van deze 2 uit balans is werken deze enzymes niet meer optimaal. Laat staan als ze alle twee niet meer goed zitten..

Manieren waarop je de pH waarde kan verstoren

Hoofdoorzaak nummer 1 is dat je een verkeerde gezichtsreiniger gebruikt. De meeste zepen zijn qua pH waarde niet compatibel met je gezichtshuid. Bovendien blijven er dikwijls ook nog wat restjes achter in de baard, waardoor je het effect in de baardzone beter ziet dan ergens anders in het gelaat. Baardroos of schilfers in de baard

Het kan ook zijn dat je een cleanser of crème gebruikt die niet ontwikkeld is voor de mannenhuid. Zoals je in dit artikel kan lezen is de vrouwenhuid anders van pH waarde dan de mannenhuid. Helaas wordt hier door de makers van cosmetica nog niet zo veel rekening mee gehouden.

Manieren waarop je (onbewust) je huid uitdroogt baardroos

Zonder twijfel staat hier op nummer één het gebruik van een alcoholhoudende aftershave. Alcohol droogt de huid ontzettend uit! Maar ik heb ook al zogenaamde “baardolies” voorbij zien komen waar een alcoholderivaat in verwerkt zit. Dit zodat het product minder vettig zou worden.

Niet enkel alcohol in de zogenaamde baardproducten is een vaak voorkomend probleem. Een snelle search op google, en ik vond in de meeste producten gekende allergenen terug (stoffen waarvan geweten is dat veel mensen hierop allergisch reageren, en daarom specifiek vermeld moeten worden). Denk dan aan limonene, citral, citronellol en de list goes on. Schilfers in de baard.

Baardroos behandelen stap 1 schilfers in de baard

Peelen is hier het sleutelwoord! Door een milde peeling te gebruiken help je de huid een handje. Je zorgt er zo immers voor dat die schilfers in no time verdwijnen. Peelings komen in veel verschillende vormen en maten. Wat goed is voor de ene huid is minder goed voor de andere. Laat je daarom adviseren over welke peeling voor jou geschikt is!

Stap 2: don’t make the same mistakes again

Nu je weet welke de (meest voorkomende) oorzaken zijn van baardroos, is het belangrijk dat je deze triggers dus vermijdt! Met andere woorden, geen zepen of alcoholhoudende producten meer! Gebruik producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de mannenhuid én vrij zijn van gekende allergenen. Wil je graag persoonlijk advies in je zoektocht? Maak dan gemakkelijk online een afspraak hier voor!