Het effect van suiker op je huid

Ok, suiker kan een heel positief effect hebben op je huid. Als we dan tenminste spreken over suikerontharing. De zachtste vorm van harsen welke tegelijk een vorm van huidbehandeling is. Suikerpasta verwijdert immers niet enkel overtollig haar, het hydrateert en exfolieert je huid ook. Maar wat gebeurt er als we te veel suiker via onze voeding binnen krijgen? Steeds meer mensen hebben hierdoor immers last van overgewicht, en diabetis cijfers swingen de pan uit. Het is dus duidelijk dat suiker een negatieve impact heeft op onze gezondheid. Maar hoe weerspiegelt zich dat in je huid?

Suiker vs je huid

Suiker heeft 2 enorme effecten op je huid: het veroorzaakt inflammatie en bind zich vast aan collageen. Hierdoor vermindert de elasticiteit van je huid enorm. Ons lichaam heeft het immers lastig met bewerkte suikers af te breken, waardoor op langere termijn een soort van chronische ontsteking kan ontstaan. Als we dan kijken naar ontstekingsgevoelige huidcondities als rosacea en acné, dan wordt het helemaal duidelijk hoe dit allemaal bijdraagt aan hoe we eruit zien en hoe we ons voelen.

Te veel suikers zorgen voor glycatie

Al ooit van glycatie gehoord? Glycatie is een proces waarbij collageen afgebroken wordt door suiker. Jeps! Je leest het goed! Collageen, onze bondgenoot in de strijd tegen veroudering.

Als ons lichaam in een zogenaamde “sugar high” verkeert, stuurt het namelijk signalen naar onze huid waardoor deze zich vreemd gaat gedragen. Zo gaan aminozuren het lastiger krijgen om nieuw collageen en elastine te vormen.

Bovendien kan suiker ook hormonale issues verergeren. Suiker stimuleert immers de aanmaak van meer testosteron. Voor eender welke huid is dat geen goed nieuws, en al helemaal niet als je gevoelig bent om puistjes te ontwikkelen.

Dus.. Volgende keer je die pak koeken vastneemt, stel jezelf de vraag of het de vroegtijdige veroudering waard is. Ik durf te wedden dat het antwoord nee is!

By the way, no judgement!

Suiker is niet goed voor je huid. Maar roken, alcohol, onvoldoende beweging, zon, pollutie, blauw licht van smartphones en computerschermen, stress,… ook niet! Ik denk dat er letterlijk niemand is op deze planeet die een 100% huidvriendelijke levensstijl heeft.

Het is onze bedoeling om je te informeren en te helpen. Want kleine veranderingen kunnen op het einde van de rit grootse gevolgen hebben. Bovendien is het belangrijk dat een behandelprogramma ook volledig aansluit bij je levensstijl. Zo zullen we in het geval van een hoge suikerinname weten dat we ook op de glycatie moeten werken. Net zoals we in het geval van stress meer voor ontspanning zullen kiezen, en bij roken meer antioxidanten toevoegen.

Dat is uiteindelijk wat we bedoelen met een persoonlijk behandelprogramma! Zin om samen werk te maken van je mooiste huid? Boek dan gemakkelijk online een huidanalyse!