Don’t be fooled! De waarheid achter huidverzorgingsmythes

Geschatte leestijd: 3 minuten

In een wereld waarin #fakenews trending is, wordt het vaak moeilijk om feit van fictie te onderscheiden. En al helemaal als het over huidverzorging gaat. Er gaat immers veel tegenstrijdige informatie de ronde. Bij deze dus: 5 huidverzorgingsmythes ontkracht!

Na het reinigen moet je huid goed opgespannen en proper aanvoelen

Misschien zijn we hier allemaal wel aan gewoon geworden. Als je huid niet superstrak aanvoelt na het wassen, is ze niet proper, toch? Toch niet helemaal! Als je huid opgespannen aanvoelt na het reinigen heb je eigenlijk te sterk gereinigd. Je hebt namelijk dit gevoel omdat je natuurlijke hydrolipidefilm weggewassen is. En laat net die film oh zo belangrijk zijn voor de immuniteit van je huid! Ze zorgt ervoor dat vocht vastgehouden blijft in de huid. Maar ook dat de dingen die buiten moeten blijven effectief niet kunnen indringen. Die natuurlijke barriĆØre wegwassen maakt je huid dus gevoelig op lange termijn.

Het SPF getal bepaalt hoe goed je zonbescherming is

Het is wat ingewikkelder dan het lijkt. Het getal achter SPF vertelt hoeveel langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden. Als je normaal na 15 minuten zou verbranden, wil factor 50 dus zeggen dat het 50 keer langer duurt (als je voldoende smeert Ʃn om de 2u opnieuw aanbrengt, en eerder als je zweet of nat bent geworden). In dat opzicht vertelt het getal dus wƩl hoe goed je beschermd bent. Maar enkel ten opzicht van de UVB straling, de stralen waar je van verbrandt.

De UVA straling die veroudering veroorzaakt is niet opgenomen in de SPF waarde. Deze straling is bovendien dagelijks aanwezig, ook op dagen dat je niet zou verbranden. Die SPF in je dagcrĆØme of foundation biedt je dus misschien toch niet de bescherming die je zou willen. Let er dus op dat het product specifiek vermeldt dat het ook beschermt tegen UVA straling. Of kijk voor de term “breed spectrum”. Op die manier ben je zeker dat je tegen zowel UVA als UVB beschermd bent.

Je veroudert zoals je ouders

Het is waar dat sommige aspecten van veroudering terug te linken zijn aan genetica. Maar wist je dat je genen maar voor 20% een rol spelen in het verouderingsproces? Die andere 80% hebben dus alles te maken met je levensstijl. Als je moeder altijd haar huid goed verzorgt, gezond eet, dagelijks beschermt tegen de zon, niet rookt of drinkt, voldoende beweegt Ć©n haar stresslevels onder controle houdt.. Dan is de kans groot dat ze mooier veroudert dan jij.

Puistjes en mee-eters kunnen weggescrubd worden

Helaas. Je kan zoveel scrubben als je wil. Het enige wat zal gebeuren is dat je huid gevoeliger wordt. Gebruik zachte maar effectieve reinigers. En leg zo’n 2x per week een enzymatische peeling op basis van probiotica. Dit geeft een natuurlijke exfoliatie en beschermt je natuurlijke huidbarriĆØre.

Als je niet meteen resultaat ziet, dan werkt je product niet

Het lijkt misschien veel om 2 keer per dag een product te gebruiken gedurende 2 weken. Maar helaas werkt je huid zo snel niet. Cosmeceuticals werken op cellulair niveau, dieper in de huid. En dit is ook de plaats waar je wilt werken als je resultaat wil op lange termijn. Je moet je huid dus een volledige vernieuwingscyclus geven om de eerste resultaten te zien. Dit is ongeveer 6 weken. Een beetje doorzettingsvermogen is dus zeker aangeraden als je wilt werken op lange termijn!

Zijn er misschien nog huidverzorgingsvragen waar jij een gepast antwoord op wil? Boek dan online een gratis huidanalyse en ontdek het antwoord dat bij jou past!