Pigmentvlekken behandelen in de zomer

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een week geleden kreeg ik ineens gezelschap van een pigmentvlek in het midden van mijn voorhoofd. Verschrikkelijk vond ik dat. Ik ondervond dus zelf waarom mensen pigmentvlekken omschrijven als “vervelender dan een rimpel”. En meteen ondervond ik ook dat de uitleg “we kunnen dit behandelen na de zomer” mij zeker niet blijer maakte. Hoewel de zomer niet de meest ideale periode is om pigmentvlekken all the way aan te pakken, zijn er gelukkig toch dingen die je kan doen om ze minder prominent te maken. Natuurlijk hebben niet alle pigmentvlekken dezelfde oorzaak, en ze volledig aanpakken is iets wat pas in het najaar terug kan. Maar vandaag deel ik graag met je enkele dingen die àlle pigmentvlekken gemeenschappelijk hebben, en wat je er nù aan kan doen op een veilige manier!

Stap 1: sunblock

Sunblock is your new best friend! En die gebruik je best héél consequent. Dat wil zeggen elke dag (ook als het regent), en dat je bij zonblootstelling minstens om de 2uur opnieuw smeert. De waarom is heel simpel. Als je huid geen prikkel van UV licht meer krijgt, wordt de aanmaak van pigment niet meer gestimuleerd. Natuurlijk beschermt geen enkel product 100%, en zal je huid toch nog een beetje geprikkeld worden. Daarom dat de volgende stappen ook nog belangrijk zijn. Als je dit consequent doet zal je dus ook niet meer echt bruinen van de zon. Maar helaas is er hier geen in between. Als je van je pigmentvlekken af wil zal je enkel nog een zongebruinde huid mogen krijgen van een goede bruinen zonder zon.

Stap 2: tyrosinase afremmen

Tyrosinase is het enzym dat je pigmentcellen stimuleert om pigment aan te maken. Het is dus belangrijk dat we hier ook op inspelen. Want ook al smeer je consequent sunblock, je kan nooit àlle UV stralen blokkeren. Uiteindelijk zal je huid dus toch nog (weliswaar minder) geprikkeld worden. Omdat tyrosinase een oxiderende atmosfeer nodig heeft, zijn antioxidanten heel belangrijk om dit beestje te temmen! In het najaar kunnen we ook zogenaamde tyrosinase inhibitors gebruiken die krachtiger zijn, maar omdat deze de zongevoeligheid van je huid verhogen zijn ze nu helaas een no-go.

Stap 3: pigmentoverdracht verminderen

Wat velen niet weten is dat de pigmentkorrels die door je pigmentcel aangemaakt worden in feite kleurloos zijn. Ze verkleuren immers pas als ze overgedragen worden naar je andere huidcellen. Daarom is het ook belangrijk dat we inspelen op de overdracht van pigment door middel van peptides. Want als de pigmentkorrel zich niet in de huidcellen nestelt, vindt er dus geen verkleuring plaats!

Stap 4: pigment verhelderen

Tot slot nog onze laatste stap: het pigment dat toch nog aangemaakt en overgedragen is verhelderen. Hiervoor is vitamine C een veilige optie in de zomer! Vitamine C verheldert immers overmatig pigment, én maakt de huid ook weerbaarder tegen UV licht!

Good to know

Alle 4 deze stappen zijn dus helaas niet 100% waterdicht. Maar als je ze consequent toepast zou je deze zomer al verschil moeten merken aan je huid. Onthou bovendien dat als je tijdens de zonnige maanden er al voor kan zorgen dat je pigmentvlekken niet erger worden, je eigenlijk al aan het winnen bent! Vergeet ook niet dat alle producten moeten matchen met je huidtype. Heb je hulp nodig bij je zoektocht? Kom dan eens langs voor een gratis huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!