Mythes rond zonbescherming

Met de zomer in het land hoor je me waarschijnlijk nog meer praten over hoe belangrijk zonnecrème is. Ik ben een die hard believer dat je huid elke dag, zomer en winter, beschermd moet worden. Maar met het mooie weer kan ik niet genoeg beklemtonen hoe belangrijk dit is! Ik hoor jammer genoeg nog altijd van veel mensen allerlei redenen waarom ze niét smeren. Daarom dit artikel over de mythes rond zonbescherming, zodat deze nu hopelijk eens en voor altijd de wereld uit zijn!

Mijn dagcrème en/of makeup bevat een SPF

Great! Alle extra’s zijn meegenomen! Let er echter wel op dat er op je product specifiek bij moet staan dat het ook tegen UVA licht beschermt, anders doet het dit waarschijnlijk niet! SPF20 bijvoorbeeld duidt op hoe goed een product beschermt tegen verbranden, wat je doet van UVB licht. Verder is de kans dat je van een combinatieproduct voldoende smeert om effectief je factor te halen bijzonder klein. In dit filmpje zie je er meer over! Geen zin om te kijken? Het komt er op neer dat je een halve theelepel moet aanbrengen op enkel je gelaat als je de effectieve factor wilt halen van zo’n combinatieproduct! In mensentaal, gebruik gewoon een product dat effectief gelabeld is als een breedspectrum zonbescherming.

Ik ben de hele dag binnen

Enkel als je met binnen zitten een kelder bedoelt heb je gelijk. Het is waar dat je achter glas waarschijnlijk niet zal verbranden, maar UVA licht komt helaas gewoon door hierdoor heen. Van deze vorm van UV licht verbrand je niet, maar toch zorgt het voor oxidatieve schade, wat weer bijdraagt aan vroegtijdige veroudering, vorming van vrije radicalen, dna schade,…

Ik zit altijd in de schaduw

Je voelt in de schaduw de UV straling misschien niet zo hard, maar ze is zeker wel aanwezig. Ook in de schaduw kan je verbranden en huidbeschadiging oplopen die later bijdraagt tot vroegtijdige veroudering en eventueel huidkanker.

Ik heb een zonnecrème die de hele dag beschermt

I know! Het idee lijkt heel handig. Persoonlijk vind ik het ook leuker als ik geen flessen zonnemelk moet rondsleuren. Maar kan een product echt factor 50 beloven die de hele dag actief blijft? Eigenlijk is het simpele antwoord gewoon “nee”.

Zweten en zwemmen zorgen er duidelijk voor dat je SPF van je huid af gaat. Maar ook op een gewone dag zorgen wrijving en beweging ervoor dat het product aan werking verliest.

In Australië zijn deze producten zelfs verboden vanwege hun misleidende claim. Breng je SPF minstens om de 2 uur opnieuw aan om een constante bescherming te behouden!

Ik gebruik geen SPF omdat ik vitamine D wil aanmaken

Dit is absoluut geen reden om niet te beschermen! 10 – 15 minuten zonblootstelling per dag is meer dan voldoende om genoeg vitamine D aan te maken. Verder is er geen enkel product dat 100% van het UV licht filtert, dus ook al ben je ingesmeerd, vitamine D zal je sowieso aanmaken!

Ik heb een donkere huid dus ik heb geen SPF nodig

Het is helemaal waar dat het hogere pigmentgehalte in een donkere huid er voor zorgt dat je minder snel of niet verbrandt. Maar een donkere huid is niet beter beschermd tegen vroegtijdige veroudering, hyperpigmentatie en huidkanker.

Benieuwd naar je zonneschade? Tijdens de huidanalyse kom je er achter! Maak gemakkelijk je afspraak online!