Het lippenbalsem effect: is jouw huid paraffineverslaafd?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Voor de meesten klinkt het vast en zeker herkenbaar. Je huid voelt wat ruw aan, misschien schilfert ze wat en in het algemeen heb je geen comfortabel gevoel. Dus je pakt een lekkere romige crème uit de kast en smeert die op je gelaat. Klaar is kees denk je dan, want je huid voelt instant 10000x beter aan! Vandaag wil ik je graag uitleggen waarom die quick fix misschien toch niet zo’n schitterend idee is. Sterker nog, je kan het probleem hier mee zelfs erger maken!

Wat is het lippenbalsemeffect

Het gemakkelijkste kan ik dit uitleggen aan de hand van lippenbalsem. Want dit voorbeeld hebben we ongetwijfeld allemaal ooit meegemaakt. Weet je nog die laatste keer dat je schrale lippen had en hier een vettige lippenbalsem op aanbracht? Akkoord dat je lippen meteen beter voelden, maar als het laagje eenmaal verdwenen was waren je lippen nog altijd even schraal. Bovendien merkte je vast en zeker op dat je binnen de week redelijk afhankelijk werd aan het product. In het algemeen voelde het gewoon niet meer zo goed als er geen laagje aanwezig was.

Hetzelfde gebeurt er op je huid

Door je huid toe te smeren met een rijke crème zorg je er inderdaad voor dat er onmiddellijk geen vocht meer kan verdampen uit je huid. Yes! Hydration levels going up dus! Maar de keerzijde van de medaille is dat het talg van je huid ook vast komt te zitten in je poriën. Hierdoor kan je natuurlijke beschermingslaag zich niet meer ontwikkelen. En laat nu net dàt het grootste pijnpunt zijn. De minuut dat het beschermingslaagje van je huid verdwenen is, zal het vochtverlies van je huid dus nòg sneller gebeuren!

Maar dat is niet alles

Je weet ongetwijfeld dat je huid zich normaal continu vernieuwt. Elke seconde van de dag worden nieuwe huidcellen geboren, en schilferen oude cellen af. Door een rijke crème te smeren “plak” je deze oude cellen letterlijk aan de huid vast. Hierdoor vertraagt de celvernieuwing, en zal je uiteindelijk een doffe teint krijgen.

Klinkt niet gezellig, maar wat kan je hier aan doen

Helaas is er geen quick fix voor een paraffineverslaafde huid. Het enige wat je kan doen is stoppen met het product en wachten tot je huid zelf terug de balans vindt. Doorgaans duurt dit proces ergens tussen de 4 en 6 weken. Uiteraard kan je wel nog je huid verzorgen in tussentijd met aangepaste producten. Liefst producten die je huid zélf activeren, de huidvernieuwing stimuleren én het herstel van je natuurlijke beschermingslaag bevorderen.

Ook hier geldt weer dat er geen one size fits all is. Kom dus gerust een langs voor een gratis huidanalyse en ontdek hoe jij je huid terug in topconditie krijgt! Je kan deze gemakkelijk online boeken!