Eerst SPF en dan dagcrème of omgekeerd?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Naar aanleiding van een vorig artikel over de juiste volgorde waarin je producten aanbrengt kreeg ik een terechte opmerking. Ik had daar geschreven dat een zonnecrème de zon moet zien en dus altijd als laatste aangebracht moet worden. Maar soms lees je inderdaad dat je dit best omgekeerd doet. Hoe steekt de vork dan nu werkelijk in de steel? Eerst SPF en dan je crème of omgekeerd? Een heel simpele vraag, maar wel eentje die misschien een iets uitgebreider antwoord verdient!

Het hangt er vanaf wat voor SPF en wat voor dagcrème je gebruikt

Er zijn namelijk 2 soorten zonnefilters: chemische en fysische. Een chemische filter moet geabsorbeerd worden door je huid en gaat vervolgens UV licht absorberen en neutraliseren. Een fysische filter (zincoxide of titaniumdioxide) wordt niet geabsorbeerd en legt zeg maar een spiegel bovenop de huid. Die spiegel gaat het UV licht dus reflecteren.

Naar dagcrème toe wil ik een belangrijk onderscheid maken tussen crèmes die je huid wel afsluiten en die dat niet doen. Crèmes op basis van minerale olie (paraffine) leggen een ondoordringbare laag op je huid wat een direct comfortgevoel geeft. Deze crèmes vallen natuurlijk niet in de categorie van huidverbetering omdat ze de huid lui maken. Maar ze zijn wel het vermelden waard omdat we op deze basis het verdere onderscheid gaan maken. Voor je verder leest check je dus best eerst even de ingrediëntenlijst van je product of je daar iets van paraffine of minerale olie op ziet staan.

Wat bij een fysische filter

Als je een fysische zonnefilter gebruikt weet je dit omdat er op staat dat hij op basis van zincoxide of titaniumdioxide is. Omdat dit product niet geabsorbeerd moet worden door je huid maakt het verder dus niet uit of er nu een crème op basis van paraffine onder ligt of niet. Je smeert hem gewoon als laatste stap in je huidverzorgingsroutine.

Bij een chemische filter is het wat ingewikkelder

Omdat een chemische filter moet doordringen in de huid, spreekt het voor zich dat dit niet kan gebeuren als er een ondoordringbare laag paraffine reeds op ligt. In dat geval zal je dus best eerst je SPF smeren en dan pas je dagcrème. Anders ben je niet beschermd!

Gebruik je echter een crème die niet op basis van minerale olie is, dan kan ook je chemische filter gerust gewoon over je dagcrème aangebracht worden!

Zo, bij deze is er weer een misverstand uit de wereld geholpen! Stiekem is dat hetgeen ik het liefste doe: duidelijkheid scheppen binnen die crazy cosmeticawereld vol gekke claims! Heb jij misschien duidelijkheid nodig over iets wat jouw huid betreft? Maak dan eens een afspraak voor een gratis huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!