Ingrediënten mengen? Soms doe je dat beter niet!

Estimated reading time: 2 minutes

Sommige skincare ingrediënten kan je beter niet mengen! Retinol, ascorbinezuur, resveratrol, glycolzuur… De lijst wetenschappelijk onderbouwde werkstoffen is eindeloos. Natuurlijk heeft elk afzonderlijk ingrediënt zijn voordelen. Maar wat gebeurt er als we ze samen gebruiken? Zijn er bepaalde combinaties die we beter niet maken?

Vitamine C en Benzoyl Peroxide

Benzoyl peroxide wordt vaak gebruikt in sterke anti-acné behandelingen. Het is een stof die oxiderend werkt. Op die manier doodt het de P Acnes bacterie (acnébacterie) aan het huidoppervlak.

Vitamine C daarentegen verliest zijn werkzaamheid als het oxideert. Daarom zit je vitamine C ook altijd in een lucht- en lichtdichte verpakking.

Deze twee ingrediënten mengen zorgt er dus voor dat je de optimale werkzaamheid van beiden verliest. De benzoyl peroxide zal minder zijn oxiderende werking kunnen doen. Terwijl vitamine C zijn anti-oxiderende eigenschappen verliest.

Salicylzuur en glycolzuur ingrediënten mengen

Of eender welke andere mix van exfoliatie. Salicylzuur wordt vaak gebruikt bij mensen met een vette huid die vatbaar is voor puistjes en/of zwarte puntjes. Glycolzuur is daarentegen heel populair in anti aging programmas.

Het lijkt alsof de wereld (terecht) in de ban is van chemische exfoliatie. Maar het té veel gebruiken van exfolianten kunnen je huid negatief beïnvloeden. Te heftig peelen beschadigt de natuurlijke huidbarrière. Hierdoor wordt de huid hypergevoelig. Ook kan de huid reageren met uitslag in de vorm van roodheid, schilfering en irritatie.

Exfolieer dus niet té veel. En beperk je tot het gebruik van één soort exfoliant per keer.

Vitamine C en koperpeptides

Je wist misschien al dat vitamine C héél wat positieve eigenschappen heeft. Het is een krachtige antioxidant, verheldert de huid én stimuleert collageenaanmaak.

Koperpeptides zijn (nog) niet zo bekend. Deze bevatten ook anti aging eigenschappen. Ze stimuleren de aanmaak van collageen en elastine. Maar ze helpen ook enorm in het wondhelingsproces van de huid.

Op het eerste zicht lijken deze twee dus een ideale anti aging cocktail! Jammer maar helaas. Vitamine C wordt weer heel gemakkelijk instabiel als het gelayerd wordt met koperpeptides. Best gebruik je dus bijvoorbeeld de vitamine C ’s morgens, en de koperpeptides ’s avonds!

Benieuwd welke ingrediënten jouw huid het best kan gebruiken? Maak dan online een afspraak voor een gratis intake met huidscan!

Eén antwoord op “Ingrediënten mengen? Soms doe je dat beter niet!”

Reacties zijn gesloten.