Fabels over pigmentvlekken

Geschatte leestijd: 2 minuten

Van alle huidproblemen zijn pigmentvlekken het moeilijkst om te behandelen. En met zoveel mythes die op het internet rondvliegen over behandelingen, en bijgevolg mensen die hierdoor valse hoop krijgen en gekke dingen beginnen doen.. Leek het me best om de meest voorkomende te ontkrachten. Bij deze: fabels over pigmentvlekken die ik vaak te horen krijg.

Scrubs helpen in het verwijderen van pigmentvlekken

Pigmentatie wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine. Deze productie vindt plaats in de melanocyt, die zich situeert in de basaalcellenlaag van de opperhuid (de onderste laag dus). Door je huidoppervlak (bovenste laag dus) te scrubben, zit je bijlange niet waar je moet zitten. Sterker nog, scrubs kunnen een inflammatoire reactie teweegbrengen waardoor je huid net nog meer pigment kan gaan aanmaken. Niet doen dus!

Als de pigmentatie weg is blijft ze weg

Helaas is er geen permanente oplossing voor hyperpigmentatie. We kunnen producten en behandelingen gebruiken die het symptoom aanpakken (namelijk het gevormde pigment verhelderen). Maar de oorzaak is en blijft een hyperactieve melanocyt. Daarom zal er altijd een soort van onderhoud noodzakelijk zijn om het pigment weg te houden. Dat onderhoud is afhankelijk van het soort pigmentatie, maar ook van jouw specifieke huid. Dagelijks een breedspectrum SPF gebruiken is en blijft ook voor iedereen een must!

Hoe hoger de SPF hoe beter de bescherming

Een groot misverstand is dat hoe hoger het getal op je zonbescherming, hoe beter je beschermt bent. Dit klopt als je enkel wil kijken naar hoe goed een product beschermt tegen verbranden. Verbranden doe je immers van UVB stralen, en het getal bij je SPF vertelt je hoe goed je daar tegen beschermd bent. Dit zegt helaas niets over hoe goed je beschermd ben tegen UVA licht (verantwoordelijk voor veroudering maar ook pigmentatie). En om dit nog straffer te maken: er is helemaal geen officiële waarde om bescherming tegen UVA te meten. We kunnen gelukkig wel de bescherming zichtbaar maken met ons huidanalysetoestel.

That’s it for today. Hopelijk heb je wat bijgeleerd. En remember, persoonlijk advies kan je steeds gratis krijgen tijdens een gratis intake met huidanalyse. Zin om er samen in te vliegen? Maak dan online je afspraak!

Eén antwoord op “Fabels over pigmentvlekken”

Reacties zijn gesloten.