Kerstmis: de impact op je huid

Geschatte leestijd: 3 minuten

It’s the most wonderful time of the year! Gezellig samen zijn, lekker eten en drinken. Gewoon genieten van kostbare tijd met de mensen die je het liefste hebt. Hoe leuk en fijn Kerstmis ook is, deze periode van overconsumptie heeft helaas gevolgen voor je huid!

Suiker kerstmis huid

Voor velen onder ons zal dat ene stukje van die Kerststronk smaken naar meer. En de dag daarna opnieuw en opnieuw. Je hebt misschien al wel eens horen waaien dat je van suiker puistjes krijgt. Maar is dit waar? Helaas wel. Insuline (geproduceerd door een suikerpiek) zorgt er voor dat de huid meer talg zal aanmaken. Hierdoor zullen poriën sneller verstoppen en puistjes vormen. Ook beschadigt suiker de eiwitten in onze huid (denk collageen en elastine). Daardoor leidt het ook weer tot vroegtijdige huidveroudering, waaronder rimpels en verslapping. Misschien is één stukje taart toch voldoende dit jaar?

Alcohol

Bij al dat gezellig tafelen hoort uiteraard ook de perfecte wijn of champagne. Maar geraak jij net als ik ook snel de tel kwijt hoeveel glazen je nu op hebt? Alcohol onttrekt ontzettend veel vocht uit het lichaam (dat hebben we allemaal al wel eens gemerkt de dag erna). Maar als je lichaam gedeshydrateerd raakt, zal het éérst vocht onttrekken uit je huid. En daardoor zal deze droger worden. Met een futloze uitstraling en meer lijntjes als gevolg.

Ben je meer into de zoete alcoholische drankjes? Dan kan je hier ook nog eens het effect van suiker bij tellen, waar we het hierboven al over hadden.

Tel daar ook nog maar eens bij dat je waarschijnlijk geen zin meer hebt je make-up te verwijderen als je aangeschoten bent en het bedtijd is.

Stress kerstmis huid

Zeker als je de gastheer of gastvrouw bent zal dit bekend voorkomen. Als het plannen, voorbereiden en zorgen dat je gasten het naar hun zin hebben kan onbedoelde stress veroorzaken. De natuurlijke respons van je lichaam op stress is om in een “fight or flight” modus te gaan, waardoor alle processen die niet levensnoodzakelijk zijn stopgezet worden. Je lichaam zal dus stoppen met vocht en voedingsstoffen naar je huid te brengen.

Natuurlijk wil ik nu niet zeggen dat je helemaal niet mag genieten deze Kerstperiode. Eet dat stuk taart, geniet van je glaasje bubbels, maar doe alles met mate. Je huid zal je ontzettend dankbaar zijn! Is het toch te laat? Dan wil ik je uiteraard een handje helpen! Kom langs voor een uitgebreide huidanalyse, die je gemakkelijk online kan boeken!