Stamcellen in cosmetica en je huid

Stamcellen zijn momenteel een hot item in cosmeticaland. Veel merken claimen hiermee de fontein van de jeugd te hebben gevonden. Klinkt veelbelovend, maar wat betekent het werkelijk?

Misschien weet je nog wat over stamcellen dankzij de biologielessen die je vroeger kreeg. Deze geweldige cellen hebben de eigenschap om te veranderen in eender welke andere cel van ons lichaam. Als je hier over nadenkt is dit toch werkelijk wonderbaarlijk, niet?

Wetenschappers vinden alleszins van wel. Ze zijn namelijk constant bezig met onderzoeken om deze stamcellen in te zetten tegen allerhande ziektes zoals kanker en Alzheimer. Maar er is echter ook veel controverse rond dit soort onderzoeken. Dit omdat de stamcellen die zich het best kunnen aanpassen afkomstig zijn van embryo’s.

Maar geen paniek. Als je al ooit producten met stamcellen hebt gebruikt zaten hier geen menselijke embryo’s in! De stamcellen die gebruikt worden in cosmetica zijn afkomstig van planten. Maar er is nog een ander verwarrend stuk hier aan toe te voegen. In plaats van levende stamcellen, bevatten de meeste producten extracten of moleculen die gewonnen worden uit deze stamcellen. En om de beste kwaliteit van extracten te krijgen, moeten deze planten groeien in een 100% gecontroleerde omgeving. En jups, hierdoor worden deze producten aardig wat duurder.

Maar nu, what is it all about en is het ook wat voor jou? De extracten van deze plantstamcellen triggeren een reactie in onze eigen stamcellen (die zich net onder het huidoppervlak bevinden). De bedoeling is dat er terug meer cellen gemaakt worden en dat je huid dus voller, gladder en mooier wordt. Als je huid al in optimale conditie is, zijn stamcellen dus heel zeker een meerwaarde in je verzorging!

MAAR! Als je last hebt van een probleemhuid gaan stamcellen niet de mirakeloplossing zijn die je zoekt. De reden is simpel. Als je momenteel ongezonde huidcellen hebt, en je stimuleert de aanmaak van meer cellen, wat ga je dan krijgen als resultaat? Juist, méér ongezonde huidcellen!

Bovendien heeft een huid véél meer nodig dan 1 ingrediënt om optimaal te functioneren. Denk aan vitamine A,C,E, mineralen, peptides, antioxidanten, essentiële vetzuren,…

De juiste werkstoffen geven aan de juiste huid op de juiste moment is op zich echt wel een uitdaging. Luister daarom altijd naar je huid, of laat je begeleiden in je zoektocht. Maak gemakkelijk online je afspraak!