Waarvoor dient een toner?

Lotion, tonic, toner,.. veel verschillende namen voor hetzelfde product. Maar waarvoor dient die toner nu juist? De meest gangbare uitleg is dat een tonic je poriën sluit na het reinigen en de laatste make-up restjes verwijdert. Maar heb jij al ooit een porie open en dicht zien gaan? Ik niet alleszins. En als je na het reinigen toch nog vuil op je watje hebt hangen, dan heb je simpelweg niet goed gereinigd! Wil dit dan zeggen dat een lotion een nutteloos product is? Zeker niet! Ik leg je graag uit waarom.

Een kwestie van pH waarde

Even terug naar die chemielessen op school. Je kent ongetwijfeld nog de pH waardeschaal tussen 1 en 14, waarbij puur water neutraal is met een score van 7. Je huid is qua pH waarde lichtjes aan de zure kant met een gemiddelde score van 5,5. En dat is belangrijk! Omdat je huid wat zuurder is kunnen de meeste huidvreemde organismen niet overleven en je lichaam bijgevolg dus niet binnen dringen. Zie de zuurtegraad van je huid dus als de eerste linie van verdediging tegen aanvallers.

Great, maar wat heeft een lotion hier mee te maken?

Simpel uitgelegd wordt de pH waarde van je huid door de meeste reinigers aangetast. Nu je weet hoe belangrijk deze is, weet je ook meteen dat het belangrijk is om deze terug te herstellen. En daar zorgt een lotion dus voor! Zorg daarom dus ook altijd dat je toner afkomstig is uit dezelfde productlijn als je reiniger.

Is een lotion dan altijd essentieel?

Op elke regel zijn uitzonderingen natuurlijk. Tegenwoordig zijn er heel wat reinigers die de pH waarde van de huid niet aantasten, waardoor je dus geen toner nodig hebt. Maar, let wel op dat je je reiniging correct toepast. Zeker als je make-up gebruikt is het essentieel om altijd dubbel te reinigen!

Heb jij nog wat hulp nodig bij het vinden van je perfecte reinigingsroutine? Maak dan eens een afspraak voor een huidanalyse! Je kan deze gemakkelijk online boeken!