Huidverzorging tijdens de zwangerschap: wat te vermijden

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het lijkt wel alsof we een nieuwe babyboom hebben! Mijn facebook tijdlijn staat de laatste tijd immers vol met vreugdevolle boodschappen van een baby die onderweg is! Hoog tijd dus om het te hebben over huidverzorging tijdens de zwangerschap!

Zal mijn huid veranderen? huidverzorging zwangerschap

Jep! Samen met je lichaam dat verander voor dat nieuwe kleine mensje, zal ook je huid veranderen. Hormonen beïnvloeden immers ook je huid tijdens de menstruatie, en een zwangerschap is nu eenmaal één grote hormonale rollercoaster. Stemmingswisselingen, vreetbuien en slapeloze nachten spelen ook een grote rol in het welbevinden van je huid. Maar geen paniek, dit is allemaal maar tijdelijk!

Je huid zal dus veranderen. Sommige mensen zullen ervaren dat een anders vette huid droger wordt, of dat hun droge huid vetter wordt. Anderen merken dan weer dat hun al bestaande huidproblemen erger worden. Hoe frustrerend dat ook kan zijn, onthou dat het allerbelangrijkste is dat jij en je kindje veilig blijven tijdens de zwangerschap!

Zuren tijdens de zwangerschap

Zowel alpha als beta hydroxyzuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten. Dit omdat ze de eigenschap hebben om zachtjes de huid te exfoliëren en zo te verjongen.

Veel voorkomende zuren (met hun benaming zoals vermeld op de ingrediëntenlijst) zijn:
– Glycolic acid
– Lactic acid
– Tartaric acid
– Citric acid
– Malic acid
– Mandelic acid
– Salicylic acid

Als deze ingrediënten voorkomen in een product dat je in de supermarkt of parfumerie kocht, dan is de dosis waarschijnlijk te laag om een risico te vormen voor de zwangerschap. Vallen de producten echter in de categorie van “cosmeceuticals”, dan bevatten ze een hogere dosis en is het aangeraden even te stoppen met deze te gebruiken.

Vitamine A huidverzorging zwangerschap

Retinoïden zijn derivaten van Vitamine A, en kunnen helpen bij het verbeteren van veel verschillende huidcondities. Zo gebruiken de meeste van mijn klanten wel een of andere vorm van vitamine A. Maar! Uit studies is gebleken dat oraal genomen retinoïden en hoge dosissen vitamine A complicaties kunnen geven voor je baby.

Vormen van vitamine A in producten:
– Tretinoin
– Alitretinoin
– Tazarotene
– Adapalene
– Retinoic acid
– Retinol
– Retinyl palmitate
– Retinyl acetate
– Retinyl propionate
– Retinyl linoleate
– Isotretinoin
– Retinaldehyde

Maar hoe kan je dan puistjes verminderen tijdens de zwangerschap

Als je voor de zwangerschap al last had van puistjes en hiervoor in behandeling was, dan is de kans groot dat je ook ingrediënten gebruikt die je nu beter vermijdt.

Benzoyl peroxide bijvoorbeeld is niet aangeraden tijdens de zwangerschap. Als je producten op voorschrift gebruikt, dubbelcheck dan zeker even bij je arts!

Probeer zorg te dragen voor je huid langs binnenuit via je voeding. Eet voedsel met veel vezels en essentiële vetzuren. Zorg ook dat je veel verse voeding eet waar weinig suiker en/of bewaarmiddel in zit.

Als we dan verder kijken naar huidverzorging zullen we eerder moeten terugschroeven naar de basics. Dat betekent dus vetvrije producten gebruiken als je gevoelig bent voor puistjes. En of course altijd dubbel reinigen.

Wil je graag persoonlijker advies na het lezen van dit artikel? Boek dan gemakkelijk online je gratis huidanalyse in!