Voorkom opstoten van eczeem

Voor mensen die last hebben van eczeem, is de winter vaak een buitengewoon vervelende periode. Opstoten hiervan kunnen getriggerd worden door verschillende factoren, maar seizoenswisselingen is er een heel voorname van. Eczeem krijgt immers vrij spel als de huid niet in staat is zichzelf gehydrateerd te houden. In de winter is de lucht droger, en centrale verwarming draagt hier nog eens extra aan bij. Gevolg: een minder gehydrateerde huid en meer opstoten van eczeem. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen om dit te voorkomen!

Vermijd hete baden

De huid is het vrolijkst in een milde omgeving. Dus zowel de kamertemperatuur als watertemperatuur zijn best niet te heet. Helaas betekent dit ook dat het beter is om niet langdurig te tobben in een heet bad.

Suppleer vitamine D en essentiële vetzuren

Van vitamine D is al vaak aangetoond dat het een gunstig effect heeft op eczeem. Daarom zien patiënten vaak een verbetering in hun huid tijdens vakanties in warmere oorden of als ze onder de zonnebank gaan. Zon en zonnebank verhogen echter de kans op huidkanker, daarom is het veiliger om een vitamine D suppelement te nemen.

Essentiële vetzuren voeden de huid langs binnenuit en zijn belangrijk om de beschermende hydrolipidefilm van de huid te vormen. Deze film zorgt er voor dat vocht vastgehouden wordt in de huid, en dat invloeden van buitenaf ook buiten blijven.

Zeg nee tegen zeep

Zeep verstoort de natuurlijke pH waarde van de huid en tast hierdoor de beschermende hydrolipidefilm (zie hierboven) aan. Gebruik milde reinigers met een pH waarde die gelijk is aan die van de huid. Hierdoor blijft de huid optimaal gehydrateerd.

Vermijd de wollige onesies

Hoe gezellig het ook is om een lekker warme onesie aan te doen, de vezels van wol en nylon kunnen je huid extra irriteren. Je blijft best bij lichte materialen die de lucht nog doorlaten. Hetzelfde principe geldt voor je beddengoed. Vermijd warmtedekens en synthetisch beddengoed. Deze verhogen namelijk de lichaamstemperatuur wat kan leiden tot een jeukerig gevoel. Meer jeuk leidt tot onbewust krabben tijdens je slaap, wat weer kan leiden tot open wondes en littekenvorming.

Ken je crèmes

Vaak worden de symptomen van eczeem verzacht met dikke, zware crèmes. Dit werkt op korte termijn, maar in feite is het slechts een tijdelijke oppepper. Niet alle crèmes zijn hetzelfde, en het is belangrijk ook naar de ingrediënten te kijken om te weten wat wel en niet werkt voor je. In het geval van eczeem zijn biomimetische crèmes vaak een geweldige oplossing. Deze crèmes bootsen de functie van je hydrolipidefilm na en beschermen de huid die eronder zit.

Kort samengevat

  • Vermijd heet water
  • Vermijd synthetische stoffen
  • Neem vitamine D en essentiële vetzuren bij
  • Reinig op een milde manier
  • Gebruik biomimetische crèmes

Heb je na het lezen behoefte aan persoonlijk advies? Maak dan gemakkelijk online een afspraak!