Restletsels van puistjes: wat kan je hier aan doen?

Estimated reading time: 2 minutes

Iedereen die last heeft gehad van puistjes kan het je vertellen. Je huidverzorgingsroutine wordt een groot onderdeel van je leven. Als tiener spendeerde ik immers ook veel tijd aan telkens de nieuwste mirakeloplossing. Maar het was pas toen ik vooraan in de 20 was, dat ik eindelijk een routine vond die geschikt was voor mij. Eindelijk geraakte ik verlost van de puistjes. En hoewel de puistjes weg waren, werden ineens andere zaken zichtbaar. Problemen die mijn huidverzorgingsroutine niet opgelost kreeg..

Puistjes laten soms littekens achter

Soms laten puistjes littekens achter. Dit gebeurt als het ontstoken puistje te hard opzwelt. Hierdoor breekt als het ware de wand van je porie. Meestal laat het dan een soort “ingevallen” litteken achter. Vaak denken mensen dat hier niets meer aan te doen is. Maar gelukkig leven we ondertussen in de 21e eeuw! Met microneedling kunnen we er voor zorgen dat je huid denkt dat het een verwonding heeft opgelopen. Dit is geen echte verwonding, en het is grotendeels pijnloos. Als de huid een verwonding opgelopen heeft, begint ze collageen aan te maken om te herstellen. En omdat er geen échte schade aan de huid werd aangericht, zal dit nieuwe collageen het littekenweefsel herstellen.

Verkleuringen

Deze verkleuringen noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie. Het kan om zowel rode als bruine verkleuringen gaan nadat het puistje zelf verdwenen is. Soms verdwijnt het vanzelf. Maar dit kan vaak maanden of jaren duren. Gelukkig kan hier vitamine C to the rescue komen! Vitamine C helpt namelijk enorm in het ophelderen van de huidskleur. Bovendien is het een krachtige antioxidant die ook de collageenaanmaak stimuleert.

Sidenote: als je nog actieve ontstekingen hebt is vitamine C niet geschikt.

Als je puistjes hebt wil je niets liever dan een egale huid. Maar helaas heb je die egale huid vaak nog steeds niet als de puistjes net verdwenen zijn. Wil jij hulp of advies in hoe je jouw huid terug in topconditie krijgt? Maak dan gemakkelijk online een afspraak voor een gratis huidanalyse en intake!