Gastblog door Julie Wren: Let’s talk collagen!

Estimated reading time: 5 minutes

De afgelopen jaren is er een schat aan collageenproducten op de markt gebracht. Maar wat is collageen precies en waarom is het zo belangrijk voor de gezondheid van de huid?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het hele lichaam. Het wordt aangetroffen in onze huid, botten, spieren en pezen. Er zijn eigenlijk 16 verschillende soorten collageen die in het menselijk lichaam worden aangetroffen. In de huid zorgt collageen voor structurele integriteit, kracht en veerkracht. Het is de steiger in ons lichaam die alles bij elkaar houdt. Zie het als de lijm die onze ligamenten, gewrichten en botten bij elkaar houdt om elke dag te kunnen functioneren.

De sterkte, elasticiteit en het vermogen van onze huid om dode huidcellen te vervangen, zijn deels te danken aan collageen. Maar naarmate we door het leven gaan, beginnen de niveaus van nature af te nemen.

In termen van collageen begint veroudering vanaf de leeftijd van 25 jaar – we beginnen elk jaar 1-1,5% van ons collageen te verliezen. Voor vrouwen versnelt dit tijdens de menopauze. Binnen de eerste vijf jaar van de menopauze zullen we 30% van ons collageen verliezen, en daarna blijven we het verliezen met 2-2,5% per jaar, en dit is te wijten aan verlaagde oestrogeenspiegels.

Dit verklaart enkele van de gewrichtspijnen en pijnen die vaak duidelijker worden rond de menopauze, evenals de meer zichtbare veranderingen in onze huid.

Bovendien kunnen omgevingsfactoren zoals vervuiling en schade door de zon de kwaliteit van ons collageen verminderen. Bij een jonge huid vormen de collageenvezels een georganiseerde ondersteunende structuur in de huid, terwijl deze met de leeftijd gefragmenteerd raakt en de structurele integriteit van de huid daardoor wordt aangetast.

U zult dit kunnen zien en voelen – uw huid voelt niet langer zo veerkrachtig en glad aan, het glanst misschien niet meer zoals het deed, en zelfs wonden kunnen langer duren om te genezen.

Dus, wat kunnen we doen om dit belangrijke eiwit van binnenuit te ondersteunen?

Ik ben een “voeding eerst” therapeut voordat ik naar de supplementen gijp. Als uw dieet rijk is aan onvriendelijk huidvoedsel, zal geen enkele hoeveelheid supplement uw huidzorgen wegnemen; u produceert gewoon heel dure urine!

Zorg ervoor dat u een dieet volgt dat rijk is aan huidvriendelijke vitamines en mineralen om de schade door vrije radicalen te contrasteren en de productie van collageen te stimuleren; kortom de bouwstenen die u nodig hebt voor uw huiddoelen!

Dit vertaalt zich in veel kleurrijke groenten en donkere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool (5 porties per dag) en fruit dat rijk is aan vitamine C & A en antioxidanten (2 porties per dag). Ga voor bosbessen, zwarte bessen, frambozen en aardbeien, mango’s en sinaasappels. Ananas en papaja hebben als bijkomend voordeel dat ze goed zijn voor onze spijsvertering. Consumeer het fruit in zijn geheel en niet als sappen, aangezien dit uw bloedsuikerspiegel zou kunnen aantasten, wat op zijn beurt een domino-effect kan hebben op de huid. Te veel suiker in onze voeding beschadigt collageen en elastine.

Eiwitten zijn essentieel voor een normale structuur, functie, groei, herstel en onderhoud van het menselijk lichaam, inclusief de huid. Kies eiwitbronnen van goede kwaliteit, bij voorkeur biologisch, of u nu een vlees-/viseter, vegetariër of veganist bent. Eenmaal gegeten wordt het eiwit afgebroken tot aminozuren, de bouwstenen van eiwitten in het lichaam. Als iemand naar me toe komt met een huidprobleem, is dit een van de belangrijkste gebieden die ik ga onderzoeken – of die persoon genoeg juiste eiwitcombinaties binnenkrijgt.

Er is gemeld dat het drinken van collageen de hoeveelheid in de bloedbaan verhoogt, wat op zijn beurt de lichaamseigen collageenproductie stimuleert om te versnellen. Deze plotselinge boost van collageen activeert de fibroblasten – onze eigen collageenfabrieken – waardoor onze teint glanst en haar en nagels sterker worden.

Als u collageensupplementen gaat zoeken, richt u dan op marinecollageen met vitamine C en MSM, die essentieel zijn voor ons lichaam om collageen te produceren.

Dat gezegd hebbende, collageen is niet alleen goed voor een gladde, elastische huid. Collageen kan ook helpen bij gewrichtspijn, spieren of spijsvertering!

Essentie
– Eet gezond, onverwerkt voedsel om de inname van vitamines en mineralen te maximaliseren.
– Vitaminen A, C en E zijn de beste vrienden van uw huid.
– Kies verstandig uw collageensupplementen.
– Voldoende en kwaliteitsvolle slaap
– Drink veel water
– Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging
– Stop met roken (als u dat doet) en beperk alcohol tot een minimum
HUIDVERZORGINGSHACKS DIE COLLAGEEN STIMULEREN
– Dagelijkse zonnebrandcrème: dat is ongeacht de temperatuur buiten. Gebruik een hoge beschermingsfactor die beschermt tegen zowel UVB- als UVA-stralen, voor een dubbele verdediging tegen collageenverlies.
– Beschermen met antioxidanten: Gebruik ’s ochtends een antioxidant serum met vitamine C en E, dat schade door vrije radicalen kan verminderen en meer collageen kan aanmaken. – Voeg retinolserum of-crème toe aan uw nachtelijke routine: het is een van de weinige producten waarvan is bewezen dat ze de productie van collageen stimuleren. Gebruik voor het slapengaan om stralend wakker te worden.
– Smeer hyaluronzuur: deze huidverzorgingsheld is een krachtige collageenstimulator. Kies echter zorgvuldig uw product: Hyaluronzuur is een groot molecuul dat niet gemakkelijk de huidbarrière binnendringt. Het moet dus een goed afleveringsmechanisme hebben.

Als u meer wilt weten over hoe voeding en leefstijl u kunnen helpen uw gezondheid en vitaliteit terug te krijgen, boek dan een gratis 30 minuten durend transformative welzijnsgesprek via deze link:

https://www.olea-absolutenutrition.com/nl

Yours in health and wellness

pastedGraphic.png