Schermen verouderen je huid! Wat kan je hier aan doen?

We weten ondertussen dat onze digitale verslaving aan tablets, smartphones en computers onze gezondheid en welzijn beïnvloedt. Wel wetende dat we ons zicht aantasten, slaapritme omver gooien en de tijd dat we ons kunnen concentreren inkorten, lijkt het alsof we steeds maar meer verslaafd raken aan schermen. Maar misschien dat deze laatste ontdekking je toch tot inkeer kan brengen.

Nieuw onderzoek toont immers aan dat het licht afkomstig van onze schermen ook vroegtijdige veroudering veroorzaakt. “High Energy Visible Light” (HEV), ook wel blauw licht genoemd, heeft een hoge frequentie en veel energie en bevindt zich in het blauwe/violette spectrum met een golflengte van 400-500nm. Er wordt aangenomen dat regelmatige blootstelling aan dit licht de huid op dezelfde manier kan beïnvloeden als UV.

Het onderzoek toont verder aan dat HEV een effect heeft op de cellen in de opperhuid en lederhuid, DNA beschadigt en zelfs collageenvezels aantast. Ook wordt momenteel onderzocht of het blauwe licht ook pigmentafwijkingen zoals melasma versterkt.

Helaas zorgt schade door HEV niet voor een directe reactie op de huid, waardoor de schade pas zichtbaar wordt als het te laat is. Bovendien is het onbegonnen werk om alle schermen uit je leven te bannen. Daarom is het aangeraden dagelijks je huid hier tegen te beschermen. Wil je graag advies over hoe je dit best doet voor jouw huid? Boek dan gemakkelijk online je afspraak!