Geschatte leestijd: 3 minuten
Zonnebrand, waarschijnlijk hebben we het allemaal wel al gehad. De kans is ook groot dat je ergens een vriend hebt die zegt “maar ik verbrand nooit”. Hij of zij kan zogezegd uren in de zon liggen zonder last te hebben van die schadelijke zonnebrand. Natuurlijk is dit niet zo. Sommige huiden zijn inderdaad vatbaarder voor verbranding dan andere. Maar toch is het voor iedereen belangrijk – maakt niet uit welke etnische afkomst je hebt – om je huid goed te beschermen. Zo voorkom je immers schade die onomkeerbaar is.
En dat is eigenlijk meteen de nummer 1 les hier: zonneschade is permanent. Hoewel het symptoom geneest, de DNA schade die opgetreden is kan nooit meer hersteld worden.
Hoe herken je zonnebrand
De eerste tekenen van zonnebrand zijn een rode, warme en oncomfortabele huid. Dikwijls zal hierna de huid vervellen, en in extreme gevallen kunnen er blaren ontstaan. Als dit weggetrokken is kan er hyperpigmentatie komen in de vorm van sproeten, “ouderdomsvlekken” en melasma. En nog veel later kunnen er een soort van korstjes verschijnen, die gekend zijn als actinische keratose. Deze kunnen vervolgens evolueren naar huidkanker.
Voorkomen
Ik heb hierover al dikwijls véél theorieën gelezen, en helaas zijn de meesten totaal onjuist. Het meest extreme voorbeeld hiervan is het advies om te zonnebanken vlak voor een vakantie. Een soort van voorbereide en getinte huid zou de huid beschermen. Don’t do it! Het gebruik van een zonnebank is immers de snelste weg richting huidkanker en veroorzaakt enorme huidschade!
De enige manier om écht het risico op zonnebrand te voorkomen is door een hoge SPF te gebruiken en overmatige zonblootstelling te vermijden. Deze methode is helaas niet volledig onfeilbaar. Een SPF vermindert enorm het risico op verbranding, maar het moet om de 2 uur opnieuw aangebracht worden om je maximaal te beschermen.
Ook gebeurt het dikwijls dat sommige lichaamsdelen vergeten worden bij het insmeren. Denk dan aan de oren, voeten en hoofdhuid.
Zonnebrand behandelen
Als zonnebrand toch voorkomt, dan is het belangrijk om snel te handelen. Ook al is de schade onomkeerbaar, de symptomen kunnen dan wel snel verlichten.
- Ga naar binnen. Het eerste wat je uiteraard moet doen is verdere zonblootstelling vermijden. Blijf de rest van de dag binnen in een frisse ruimte. Als je niet naar binnen kan gaan, zoek dan meteen de schaduw op.
- Breng aftersun aan. Aftersun vermindert immers het brandende gevoel en koelt de huid. Zo voorkomt het verdere irritatie. Een coolpack aanbrengen is ook aangeraden als je geen aftersun voor handen hebt. Ook in een koud bad of douche springen kan helpen met de roodheid te verminderen.
- Drink veel water. Zonnebrand en zonblootstelling gaan dikwijls hand in hand met vochttekort in de huid. En als de huid dan ook nog verbrandt, treedt er zeker een vochttekort op. Genoeg water drinken om de tekorten aan te vullen is dus van capitaal belang!
Je ziet het: voorkomen is in feite gemakkelijker dan genezen! Wil je meer informatie over hoe je op een gezonde manier kan bruinen? Klik dan even hier! Is jouw badkamerkast nog niet summperproof? Maak dan een afspraak voor een persoonlijke adviessessie, zo kom je de komende zomer veilig door!