Geschatte leestijd: 6 minuten
Ik heb al ooit heel wat af geschreven over zonbescherming. Ondertussen weet je vast en zeker dat dit een absolute must is. Maar waar zit nu het verschil in beschermingsproducten? Waar moet je op letten? Hoe dikwijls moet je smeren en wat als je make-up draagt? In dit artikel overloop ik echt àlles voor je wat je moet weten over SPF’s!
Het zonnespectrum en de huid
Zonlicht bestaat uit een uiteenlopende waaier van zowel zichtbare als onzichtbare, voelbare en niet voelbare stralen. Elk spectrum bereikt andere dieptes in de huid en beïnvoedt de huid dus op een andere manier. Even een overzicht:
- UVB: UVB straling zorgt voor verbranding van de huid. Verbranden doen we aan het huidoppervlak. Deze stralen dringen dus het minst diep in de huid. De SPF waarde op je product vertelt je hoe goed je zonnecrème beschermt tegen het verbranden, en dus tegen het UVB licht. Verbrand je normaal na 10 minuten, dan zal een factor 50 er voor zorgen dat het 50x langer zal duren of zo’n 500 minuten. Let wel, enkel als je voldoende smeert, om de 2u opnieuw aanbrengt én eerder bij transpireren, afdrogen, of nat worden door bijvoorbeeld te zwemmen. De SPF waarde is trouwens universeel. Dat wil zeggen dat elk product met factor 50 even goed beschermt tegen UVB licht. Dit is meteen het enige wat elk zonneproduct gemeenschappelijk heeft. Is je bezorgdheid dus enkel om je huid te beschermen tegen verbranding? Dan weet je nu wat je moet weten!
- UVA: UVA straling zorgt voor veroudering van je huid. Verbranden doe je dus niet maar rimpels en verslapping krijg je er wel van. Daarom is dit ook zo’n verraderlijke vorm van licht, je voelt het niet en de schade wordt pas na 20 jaar zichtbaar! UVA dringt veel dieper door in de huid, met name tot in de lederhuid waar het je collageen- en elastinevezels beschadigt. Dit zonlicht is er trouwens zomer en winter! Als het licht is buiten, dan zijn de UVA stralen er ook! Rond UVA bescherming is jammer genoeg nog geen internationale meeteenheid. Je kan dus enkel je bescherming inschatten door je huid in te smeren en dan te onderzoeken onder een UV lamp zoals we doen tijdens onze gratis huidanalyse met de Observ. Let er dus altijd op dat je zonbescherming specifiek vermeldt dat hij ook beschermt tegen UVA! Helaas zegt dit nog niets over hoe goed je nu beschermd bent, maar het is alvast een start. De meeste zonnecrèmes zullen dit ondertussen wel (deels) ingebouwd hebben, maar bij dagcrèmes of make-up met een ingebouwde zonnefilter is het dikwijls nog opletten voor een vals gevoel van veiligheid!
- HEV: of High Energy Visible Light. Deze straling bevindt zich in het zichtbare licht spectrum en is beter bekend als blauw licht. HEV zorgt voor de vorming van vrije radicalen in de huid. Dit zijn stoffen die je huidcellen aantasten. Dit proces wordt ook cellulaire oxidatie genoemd. Het oxidatieproces kennen we allemaal van ijzer dat verroest. Als je het zo vergelijkt klinkt dit niet zo gezellig voor je huid, toch? Ook zijn er steeds meer en meer studies die aantonen dat het blauwe licht ook bijdraagt aan pigmentatieproblemen (denk dan aan melasma, pigmentvlekken). Bovendien is HEV niet enkel van de zon afkomstig. Ook computerschermen, smartphones, tablets,… zenden dit licht in hoge dosissen uit. Nog eens een reden dus om je huid élke dag te beschermen!
- IR: ook gekend als infrarood. Infrarood zorgt voor de ervaring van hitte in de huid en zorgt bijkomstig ook voor cellulaire oxidatie (zoals HEV dus). IR heeft uiteraard in therapeutische hoeveelheden ook gunstige effecten op bijvoorbeeld de spieren (denk dan aan de infraroodsauna). Ik wil dus niet beweren dat je niet meer in zo’n sauna mag, maar je moet alles met mate doen. Je gaat geen ganse dag in zo’n sauna doorbrengen, dus daarom: in een ideale wereld bescherm je je huid ook ook tegen dit zonnespectrum.
Soorten zonnefilters
Alsof het zonnespectrum kennen nog niet voldoende was, is het ook belangrijk dat je het verschil kent tussen verschillende soorten zonnefilters. Hier maken we het onderscheid tussen fysische, organische en biologische filters. Elk met hun eigen voor- en nadelen!
- Fysische filters: dit zijn filters die bestaan uit zincoxide of titaniumdioxide (mineralen). De mineralen vormen een soort van coating aan het oppervlak van je huid en worden dus niet geabsorbeerd. Aan het huidoppervlak gaan ze eigenlijk als een spiegel werken, zowel UVA als UVB licht gaan bij contact met de filter meteen gereflecteerd worden. Het grote voordeel van een fysische filter is dat deze onmiddellijk bescherming biedt. Ook kan je deze over je make-up aanbrengen. Een fysische filter moet immers niet geabsorbeerd worden door de huid! Het nadeel is dat als je bijvoorbeeld je neus snut, je waarschijnlijk je filter in je zakdoek hebt hangen en dus niet meer beschermd bent op die plaats. Nog een nadeel? Mineralen laten dikwijls een witte was achter waardoor ze niet zo geliefd zijn bij de makers van zonbescherming. In meer hightech producten zijn de deeltjes gelukkig bewerkt waardoor ze dit witte waas effect niet meer hebben!
- Organische filters: worden ook soms chemische filters genoemd. Afhankelijk van het type filter ben je ofwel beschermd tegen UVA, ofwel tegen UVB. Gelukkig zit meestal in producten een mix verwerkt waardoor je beschermd bent tegen beiden. Een chemische filter moet geabsorbeerd worden door je huid en biedt na ongeveer een half uur bescherming. De zonnefilter gaat als het ware UV licht absorberen en neutraliseren. Het grote voordeel? Bij wrijving (door bijvoorbeeld je neus te snutten) is je bescherming niet meteen verdwenen. Het nadeel? Een organische filter moet geabsorbeerd worden door je huid. Als je dus bijvoorbeeld make-up draagt of een rijke crème op je gezicht hebt liggen, dan bestaat de kans dat de molecules niet volledig geabsorbeerd worden. Op die manier ben je dan niet volledig beschermd. Organische filters komen ook weer in ontzettend veel vormen. De ene al wat vriendelijker voor je huid dan de andere. Zeker als je het product dagelijks gebruikt is het toch belangrijk om te investeren in een product dat aangenaam is in gebruik en geen reacties uitlokt.
- Biologische filters: deze werken tegen de vorming van vrije radicalen. Ze beschermen je huid dus tegen de schadelijke gevolgen van HEV (blauw licht) en IR. Deze technologie is vrij nieuw en zal zich dus ook wat tonen in het prijskaartje. Maar hey, alles voor onze huid toch 😉
Great, maar wat moet ik nu doen met deze kennis?
Nu je dit weet kan je zelf beter een afweging maken waar jij je huid voor wil beschermen! Wil je enkel beschermen tegen UVA en UVB? Dan kies je best voor een product met een mengeling van fysische en organische filters. Waarom? Omdat je dan een best of both worlds verhaal hebt. Wil je all the way gaan? Dan gooi je best ook organische filters bij in de mix! Kijk trouwens ook even dat je de producten kan testen! Een product dat aan alle eisen voldoet maar plakkerig is ga je waarschijnlijk niet graag gebruiken. Zelf ben ik ontzettend fan van de zonnesprays van mesoestetic! Deze beschermen tegen het volledige zonnespectrum, laten geen witte waas achter, plakken niet én kunnen over je make-up heen aangebracht worden! Bovendien stimuleren ze ook nog eens de collageenaanmaak! Kom ze gerust eens uittesten! (best maak je hier wel even online een afspraak voor)
Eén antwoord op “The sun files: àlles wat je moet weten over zonbescherming!”
Reacties zijn gesloten.