Huidtype vs huidconditie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Heb jij er al ooit bij stilgestaan wat het verschil is tussen je huidtype en je huidconditie? Met alle hedendaagse “huidverbeterende” behandelingen die zich focussen op je huidconditie, vergeten we dikwijls het belang en de rol die iemands huidtype speelt. De indeling volgens huidtype is vorige eeuw geïntroduceerd door Elizabeth Arden. En ook al is deze methode al ongeveer 100 jaar oud, toch is ze nog steeds relevant!

Huidconditie: wat is dat juist?

Je huidconditie is een toestand van je huid die we kunnen veranderen, of die schommelt doorheen de tijd. Denk hierbij vooral aan de meest voorkomende dingen die je ziet in de spiegel en die je kunnen storen: pigmentvlekken, gevoelige huid, schilfers, vochttekort, donkere kringen rond de ogen, verslapping, rimpels, puistjes,… De lijst is waarschijnlijk eindeloos. Gelukkig hebben we toegang tot 101 state of the art wetenschappelijk onderbouwde werkstoffen en behandelingen, die je huidconditie drastisch kunnen verbeteren. Ik zeg hier heel duidelijk “kunnen verbeteren”, en niet “zullen verbeteren”. Want, hier zit het addertje onder het gras, deze werkstoffen kunnen enkel werken als ze in basisformuleringen verwerkt zitten die matchen met je huidTYPE!

Huidtype, maar met een twist

In tegenstelling tot je huidconditie, is je huidtype vrij stabiel doorheen de tijd. Dit is meer de aard van het beestje zeg maar. We spreken hier vooral over hoe de vetverdeling in je huid zit, om op basis daarvan de structuren van onze producten aan te passen. Volgens de klassieke indeling spreken we hier van een droge, normale, gemengde of vette huid. Maar voor ik hier verder op in ga, wil ik je eerst uitleggen wat volgens mij het probleem is met deze benamingen.

Omdat we volgens de klassieke indeling babbelen over droog (dus tekort aan water) en vet (teveel aan talg) raken veel mensen in de war. Terecht, want een vette huid kan zeker vochttekort hebben. Vochttekort is een huidconditie, remember? Daarom vind ik het eenvoudiger om te babbelen over een vette huid of een vetarme huid. We gaan immers onze producten iets rijker of minder rijk maken van structuur afhankelijk van de vetverdeling in je huid. Over een normale of gemengde huid babbel ik eigenlijk nooit. Bijna elke huid is iets vetter op bijvoorbeeld de neus, dat is in feite dus normaal. Wat ik wel doe is kijken naar hetgeen ik het meeste zie. Vooral vette zones? Dan heb je een vette huid. Vooral vetarme zones? Dan heb je een vetarme huid! Piece of cake dus!

Waarom is deze informatie belangrijk?

Omdat je altijd rekening moet houden met de 2, zowel huidtype als huidconditie. Stel nu dat je wil inzetten op anti aging, dan heb je ongetwijfeld al gehoord dat je best retinol introduceert in je dagelijkse verzorging. Je begint vol goede hoop je retinol te smeren, maar je hebt een vetarme huid en het product dat je smeert heeft bijna geen vetstoffen ingebouwd. Raad eens wat er gaat gebeuren? Je vetarme huid zal nog minder goed vocht kunnen vasthouden en bijgevolg droger worden. Hierdoor zal je retinol nooit optimaal kunnen werken, en concludeer je dat het niets is voor jou. Een simpele vergissing met toch verregaande gevolgen dus. Jij bent niet blij met de investering die je gedaan hebt, en je huid is niet blij met de producten die je erop hebt gesmeerd!

Het omgekeerde gebeurt ook dikwijls. Stel je voor dat je een vette huid hebt die ook gevoelig is. De meeste producten voor een gevoelige huid zijn ontzettend rijk van structuur. Hierdoor maak je jouw reeds vette huid nog vetter, ga je glimmen en krijg je misschien zelfs puistjes of mee-eters.

Bovenstaande voorbeelden zijn maar enkele van hoe geen rekening houden met het huidtype, en enkel met een huidconditie, je huid in feite slechter kan maken dan als je niets had gedaan. En jammer genoeg zie ik dit ook dagelijks in de praktijk. Heb je zogezegd alles al geprobeerd en niets gevonden dat werkt? Dan is het hoogstwaarschijnlijk interessant om even de basis onder de loep te nemen. Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Maak dan eens een afspraak voor een huidanalyse. Je kan deze gemakkelijk online boeken!