Geschatte leestijd: 5 minuten
Laatst zag ik in een tijdschrift 2 reclames voor producten tegen pigmentvlekken. De producten waren van verschillende merken, en elk merk deed zijn uiterste best je te overtuigen door de gekste claims te maken. Telkens ik zoiets voorbij zie komen bloedt mijn hart een beetje. Ik stel me dan de mensen voor die steeds weer hopen dat ze een mirakeloplossing gevonden hebben, om vervolgens weer teleurgesteld achter blijven. Pigmentvlekken zijn namelijk ontzettend lastig te behandelen, want niet elke pigmentvlek heeft dezelfde oorzaak of zit op dezelfde diepte in de huid. Daarom deel ik je graag wat achtergrondinformatie over de verschillende soorten pigmentvlekken, en wat je er wél aan kan doen!
Het ene product dat wél iedereen moet smeren pigmentvlek
Je hoort me al aankomen, en waarschijnlijk heb ik er ondertussen al een boek over geschreven. Maar het ene product dat iedereen zou moéten gebruiken, en mensen met pigmentvlekken al héél zeker is een goede breedspectrum SPF. We gaan in de volgende punten de verschillende soorten pigmentvlekken bespreken, elk met hun eigen oorzaak. Maar los van de oorzaak is het eigenlijk heel simpel: je huid heeft zonlicht nodig voor er pigment aangemaakt wordt. Of met andere woorden: ook al zou je huid ontvankelijk zijn voor een van volgende triggers, als je altijd in een kelder leeft zou er geen pigmentvlek kunnen ontstaan. Omdat er (hopelijk) niemand in een kelder leeft zonder daglicht, is het dagelijks beschermen van je huid dus essentieel!
Melasma of zwangerschapsmasker
Melasma is het best gekend onder de naam zwangerschapsmasker. Dit omdat melasma vaak een hormonale trigger heeft. Zwangerschap is een heel gekende hormonale trigger, maar zeker niet de enige! Hormonale medicatie, problemen met de eierstokken, schildklierproblemen, of bepaalde medicatie die de zongevoeligheid verhoogt, kunnen allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van melasma. Bij melasma is het dus ontzettend belangrijk om eerst de trigger te identificeren. Want zolang je blootgesteld blijft aan de trigger, kunnen we hooguit dweilen met de kraan open. Bovendien is de kans groot dat als de oorzaak weggehaald wordt, het zwangerschapsmasker vanzelf verdwijnt. Heb je pech en ben je toch die ene die er wel last van blijft hebben, dan zijn de Meline behandelingen aangewezen voor jou!
Solar lentigines
Solar lentigines, of ouderdomsvlekken, zijn duidelijk afgelijnde pigmentvlekken die veroorzaakt worden door zonneschade. Door herhaaldelijke zonblootstelling zijn lokaal de pigmentcellen hyperactief geworden, waardoor deze continu bezig blijven met pigment aan te maken. Omdat dit om een lokaal probleem gaat, is dus ook een lokale aanpak aangewezen. Hiervoor zetten we steevast de spot treatment in!
Post-inflammatoire pigmentatie (pigmentvlek na ontsteking)
Ofwel pigmentatie nadat de huid een verwonding heeft opgelopen. En verwonding kan je heel breed interpreteren: van een ontstoken puistje tot een heuse snijwond. Dit pigment is vaak lastig te behandelen omdat het ook dikwijls dieper in de huid zit (lederhuid). De initiële wond heeft namelijk dikwijls de grens tussen je opperhuid en lederhuid open gemaakt, waardoor pigmentcellen als het ware in je lederhuid kunnen lekken. Deze pigmentcellen horen daar in feite niet thuis en zitten zoals een tatoeage als het ware daar ingekapseld. Crèmes smeren heeft in dit geval al zeker geen zin, want de kans is klein dat je crème zo diep in je huid zakt. Wel kunnen we deze pigmentvlekken vaak succesvol behandelen met microneedling.
Waarom er dus geen one size fits all is
Het is je ondertussen wel duidelijk dat afhankelijk van de oorzaak en de diepte van de pigmentvlek een andere aanpak aangewezen is. Hierbij is het noodzakelijk om ook te benoemen dat elke behandeling een beetje downtime met zich meebrengt. Je huid wordt wat droger of gaat wat schilferen, sommige vlekken worden eerst donkerder voor ze lichter worden,… Allemaal dingen waarop je voorbereid moet zijn als je een doeltreffende behandeling wil. Daarom zullen DIY producten ook nooit zo doeltreffend zijn. Een product dat je zomaar op je gezicht smeert en voor ongemakken kan zorgen is niet interessant voor een merk om te verkopen. Stel je maar eens voor hoeveel klachten er anders zouden binnen komen op de klantendienst. In de supermarkt staat namelijk niemand om je bij aankoop uit te leggen wat eventuele nevenwerkingen zijn, welke downtime je mag verwachten, hoe je dit best countert, … laat staan of het product geschikt is voor jou! Als jij last hebt van een storende pigmentvlek, begin dan eens bij het maken van een gratis huidanalyse. Deze kan je makkelijk online inboeken!